Начало / Любопитно / „Оцеляване в дивата природата: най-добрият наръчник за живот в пустошта“ от Беър Грилс (откъс)

„Оцеляване в дивата природата: най-добрият наръчник за живот в пустошта“ от Беър Грилс (откъс)

ГЛАВА 1
Екипировка: Принципите на добрата раница

Има много различни видове раници – малки, големи, още по-големи, чак до военния тип „берген” (с обем над 100 литра). Размерът, който ще изберете, зависи от това за какво ще я използвате – еднодневен излет очевидно изисква по-малко багаж от десетдневен преход. Ако изберете твърде голяма раница, вероятно в един момент ще започнете да я тъпчете с излишни неща и така ще нарушите най-важния принцип на добрия багаж – вземи само това, от което наистина се нуждаеш.

Видове раници
Когато избирате раницата си, има няколко неща, на които трябва да обърнете специално внимание. Едно от тях са качествените и здрави шевове – последното, от което имате нужда насред пустошта, е дупка на раницата. Страничните джобове са полезни за неща, които ще използвате през деня. Подплатеният колан за кръста ще отклони част от тежестта от гърба към бедрата, а някои раници имат и разтегателни
капаци, които увеличават капацитета им при необходимост. Традиционната метална структура на туристическите раници е Н-образна, но днес има и много видове модерни рамки, които са оформени така, че да пасват на контурите на тялото. Последното звучи добре, но както знаем, човешките тела имат всевъзможни форми и размери. Ако искате такава рамка, уверете се, че сте пробвали достатъчно видове и сте избрали тази, която наистина пасва точно на вашето тяло. Запомнете, че голяма част от тези раници са проектирани за мъжка структура; жените трябва да избират раници, специално изработени за женското тяло.

Как да напълним раницата

Най-важното правило е багажът ви да бъде възможно най-лек. След като походите повече и заякнете, може да започнете да слагате допълнителна тежест в раницата си. Но помнете: това, че я носите с лекота в началото на деня, не означава, че ще ви се струва така лека след няколко часа. С изключение на базовия ви комплект за първа помощ, трябва да махнете абсолютно всичко, от което нямате нужда. С течение на времето ще разберете какво ви трябва и какво не, но основният ви списък трябва да включва:

•    Спален чувал
•    Палатка
•    Готварски принадлежности и прибори за хранене
•    Сухи дрехи
•    Непромокаемо яке
•    Фотоапарат
•    Базов комплект за първа помощ
•    Прахан и пособия за палене на огън
•    Храна
•    Бутилка за вода
•    Остриета – ножове, брадви и триони

Вероятно ще установите, че това дори е повече, отколкото бихте искали да носите, така че оставете iPod-а си у дома и вместо това послушайте песента на птиците.

ГЛАВА 4
Изкуството да се пали и поддържа лагерен огън

Огънят е най-добрият ви приятел под открито небе. Осигурява ви топлина, готви храната ви, дава ви светлина и не на последно място – поддържа духа ви. Човекът винаги е бил очарован от огъня и сред всички умения на природолюбителя няма по-важно от това да запалиш огън. Но стъкването на хубав огън е мистерия за мнозина. Ако вие и приятелите ви искате да се радвате на успешни престои сред природата, то това умение е задължително за вас.

Трябва да запомните три важни неща, преди да започнем да обсъждаме изкуството на палене на огън:

1.    Огън се пали единствено на обозначените за целта места или с разрешение на собственика на земята.
2.    Малките огньове са по-добри от големите. Те осигуряват достатъчно концентрирана топлина и са лесни за контролиране. Лагерен огън не означава голям огън. Голям не означава задължително хубав.
3.    Никога не забравяйте правилото за трите П-та: подготовка, подготовка и подготовка. Ако стъкмите набързо огъня и го пришпорите, той ще угасне. Просто и ясно!

Теория на огъня
Защо гори дървото? Може да звучи елементарно, но ако някога ви се е случвало да стоите на студено, мъчейки се над няколко пушещи цепеници, се обзалагам, че сте си задали именно този въпрос (или по-скоро: Защо не гори това нещо!?). Е, когато стане дума за палене на огън, малко наука върши много работа. Хората, които знаят най-много за огъня, са пожарникарите и те са създали един лесен модел, който обяснява от какво се нуждае огънят, за да гори. Нарича се огнен триъгълник и нагледно представя трите компонента, необходими за един огън: гориво, топлина и кислород. Ако махнете което и да е от тях, огънят ви ще угасне. Ще се спрем по-отблизо на всеки от елементите.

Гориво
Без него няма огън. Сред природата най-често източник на гориво са дърветата. Различните дървета горят при различни условия и температура.

Топлина
Много е важно да се разбере, че без определено първоначално ниво на нагряване огънят не може да се запали. Това е така, защото горещината превръща твърдото гориво в газ, а след това този газ в комбинация с кислорода предизвиква пламъка.

Кислород
Огънят не може да се запали без кислород. Ако достъпът до кислород се ограничи, огънят ви ще се превърне в тлеещи въглени. Възобновите ли кислорода (като духнете върху въглените или използвате духало), огънят се разпалва отново. Затова трябва да сте сигурни, че въздухът може да циркулира свободно във и около огъня ви.

Знанията ви за огнения триъгълник директно ще подобрят уменията ви за палене на огън. Представете си как поднасяте клечка кибрит към една сламка. Ще гори, нали? А сега си представете как я поднасяте към дебел дънер. Няма да се запали. Защото малкият пламък на кибритената клечка не може да създаде достатъчно топлина, за да повиши температурата на дървото дотолкова, че то да премине в газообразно състояние. За малката сламка топлината стига. Поуката от историята? Когато палите огън, винаги започвайте с малки съчки. Докато горят и нагряването се увеличава, може бавно да добавяте по-големи. Винаги внимавайте да не наредите дървата толкова гъсто, че да възпрепятстват движението на въздуха. Престараването и задушаването на огъня са честа грешка, която идва от липсата на опит.

Как да запалим огън?

След като вече сме научили теорията на огъня, е време да я приложим на практика.

Подготвяне на мястото

Има няколко неща, които трябва да се вземат предвид, когато избирате къде да разположите огнището. Важно е да бъде близо до източник на гориво (дърва). Ако времето е хубаво и не духа вятър, може да запалите огън почти навсякъде; но ако нямате такъв късмет, потърсете някакъв естествен заслон: група дървета, скала или просто голям камък. Внимавайте да няма ниски клони или нещо друго наблизо, което може да се запали, ако огънят хвърля искри. Когато решите къде да разположите огъня, трябва да подготвите земята, като я изчистите от всичко, което гори, като листа и изсъхнала трева. В случай че земята е много мокра, издигнете основа от сурови дървета, върху които ще направите огъня. Може да са редици от малки зелени клони, дълги около 60 см, подредени едни до други като скара. Тази основа ще спомогне за циркулацията на въздуха под огъня и няма да прогори бързо. Ако е много ветровито, може да изкопаете плитка яма, в която да запалите огъня. Това ще го предпази от вятъра и ще ви помогне особено много при запалването. Използвал съм паднали дървета за предпазване на огъня и дори ми се е случвало да правя малък огън в самия ствол на паднало дърво. Но помнете, всеки запален дънер трябва да бъде внимателно следен и грижливо изгасен накрая. Полейте с вода от близкия поток или се изпикайте отгоре му.

Запомнете: Когато палите огън, вие трябва да държите нещата под контрол. Всякакви запалими неща, разхвърляни около огъня, са потенциална опасност, така че ги махнете, преди да започнете.

„Оцеляване в дивата природата: най-добрият наръчник за живот в пустошта“ тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …