Начало / Автори / 10 известни самоубийства на писатели

10 известни самоубийства на писатели

Депресията тласнала към отвъдното Плат, Хемингуей, Уолас

 

По повод рождения ден на самоубилата се поетеса Силвия Плат порталът flavorwire.com припомня 10 случая, при които известни автори са сложили сами край на живота си.

Плат (1932-1963) взела съдбоносното решение след няколко неуспешни опита на по-млада възраст и след като се развела със съпруга си. Страдащата от депресия поетеса взела предпазни мерки никой да не я спаси, оставила листче с номера на лекаря, който трябвало да дойде да установи смъртта й и пъхнала главата си в газовата фурна.

Американският писател Джон Бериман (1914-1972), който също страдал от депресия, а и от алкохолизъм, избрал друг начин да приключи със себе си. През януари 1972 г., докато се разхождал по мост в Минеаполис, Минесота, той се хвърлил в ледените води на Мисисипи.

Вирджиния Улф (1882-1941) – жертва на шизофрения, напълнила джобовете на палтото си с камъни и потънала в реката Оус. Преди това оставила дълго нежно писмо на съпруга си, в което му обяснила, че го обича и не иска да пречи повече на работата му. Освен това му благодарила за безкрайното търпение и разбиране и се заклела, че едва ли други двама някога са били по-щастливи от тях.

Всеки, който е чел депресивната проза на Дейвид Фостър Уолас (1962-2008), се е досетил за страданието му. То станало причина да се обеси в дома си в Калифорния.

Най-странно е самоубийството на древноримския писател Сенека (ок. 4 г. пр. н.е. – 65 г. от н. е.). Като съветник на Нерон, той бил приканен да сложи край на живота си, след като бил заподозрян в заговор. Писателят се принудил да прободе тялото си на няколко места, за да му изтече кръвта, да изпие отрова и накрая да влезе във вана и да пререже и вените си.

Всеизвестно е, че Ърнест Хемингуей (1899-1961) се застрелял в дома си с любимата си пушка. Причината – престой в психиатрична клиника, в която, според тогавашните разбирания, го лекували с електрошок.

Хънтър Томпсън (1937-2005) избрал същия път към отвъдното. В предсмъртното си писмо обяснил, че е живял със 17 години по-дълго от необходимото.

Поетесата Ан Сикстън (1928-1974) сложила край на живото си, след като обяснила на репортери, че всичките й стихове ще бъдат отпечатани едва след смъртта й. След като се уговорила и с издател, тя се заключила в гаража в бутилка водка и запалила двигателя на колата.

Поетът Харт Крейн (1899-1932) се самоубил заради тежък проблем с алкохола. Последната година от живота си прекарал в Мексико, където се опитал неуспешно да се вдъхнови за написването на епос за ацтеките. На връщане към Ню Йорк той се метнал през перилата на кораба в Мексиканския залив, като извикал: “Довиждане на всички!”.

Японският автор Юкио Мишима (1925 – 1970) си направил традиционно самурайско сепуку, след като бил разкрит заговор срещу императора, в който той участвал. Казват обаче, че писателят нарочно се включил в конспирацията, за да му бъде разрешено да се самоубие ритуално, както планирал от години.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Krasimira Krasteva

    Ето това е шизофренията! Психиатрите са малоумни или просто част от експеримента.

    https://www.google.com/search?client=firefox-b-ab&ei=O6H5W-GPConqrgT0vIa4CA&q=microwave+auditory+effect&oq=microwave+auditory+effect&gs_l=psy-ab.3..0i71l8.1650.1650..2344…0.0..0.0.0…….0….1..gws-wiz.0ar_MdHMKE4

    https://www.google.com/search?q=pentagon+mind+control&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab

    https://www.google.com/search?q=directional+sound&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab