Начало / Свят / Днес ще стане ясен носителят на наградата „Астрид Линдгрен”

Днес ще стане ясен носителят на наградата „Астрид Линдгрен”

Очаква се днес да стане известен носителят на международната награда за детска литература на името на знаменитата шведска писателка Астрид Линдгрен, съобщи БГНЕС, цитирайки РИА „Новости“.

Тя се връчва от 2003 г. за принос в развитието на детската и юношеска литература. Носителят на тазгодишната награда ще бъде обявен в родния град на писателката Вимербю. За наградата тази година претендират 207 кандидати от 67 страни – сред тях детски писатели, илюстратори и организации, работещи с деца. Международната литературна премия на името на Астрид Линдгрен е учредена през 2002 г. от шведското правителство след смъртта на писателката, за да се подпомага развитието на детската и юношеска литература.

Тя е учредена и за да се изрази почит и дълбоко уважение към незабравимата авторка на „Пипи Дългото чорапче“, „Дребосъчето и Карлсон, който живее на покрива“, „Емил от Льонеберя“ и много други любими детски книги. Историите, написани от Линдгрен, са преведени на 90 езика и продължават да радват децата по света. Наградата се счита за една от най-големите международни литературни награди. Паричната премия към нея е 5 млн. шведски крони или 500 000 евро. Церемонията по връчването й ще се проведе обичайно в края на май.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …