Начало / Свят / В руското метро тръгва влак, посветен на Маяковски

В руското метро тръгва влак, посветен на Маяковски

 

 

 

 

 

В московското метро днес се открива експозиция , посветена на творчеството на Владимир Маяковски, съобщиха руските медии. Специално влакче ще бъде „пътуваща поезия”, поводът е 120-ата годишнина на поета.  

Всеки вагон е посветен на отделен период или страна от творчеството на Маяковски. Идеята е, докато пътуват, хората да се запознаят с биографията на автора. Тя е представена с текст и фотографии. Изложбата разказва за връзките му с Лиля Брик, Вероника Полонская и Татяна Яковлева. Има фрагменти от автобиографията на поета „Я сам”.

В един от вагоните е показано творчеството му от периода 1910-1920 г. чрез изрезки от вестници, фотографии и цитати от стиховете му, писани тогава. Друг е посветен на агитационната му пропаганда след Октомврийската революция. В композицията има секция, посветена на творчеството на Маяковски за деца.

„Поезия в метрото” е проект от 2010 г. Маяковски е четвъртото му издание. По линията в руската столица доскоро пътуваха влакчета, честващи Габриел Гарсия Маркес. Пътуващият Маяковски ще остане до юли.

„Тринайсетият апостол“ от Маяковски тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …