Начало / Свят / В руското метро тръгва влак, посветен на Маяковски

В руското метро тръгва влак, посветен на Маяковски

 

 

 

 

 

В московското метро днес се открива експозиция , посветена на творчеството на Владимир Маяковски, съобщиха руските медии. Специално влакче ще бъде „пътуваща поезия”, поводът е 120-ата годишнина на поета.  

Всеки вагон е посветен на отделен период или страна от творчеството на Маяковски. Идеята е, докато пътуват, хората да се запознаят с биографията на автора. Тя е представена с текст и фотографии. Изложбата разказва за връзките му с Лиля Брик, Вероника Полонская и Татяна Яковлева. Има фрагменти от автобиографията на поета „Я сам”.

В един от вагоните е показано творчеството му от периода 1910-1920 г. чрез изрезки от вестници, фотографии и цитати от стиховете му, писани тогава. Друг е посветен на агитационната му пропаганда след Октомврийската революция. В композицията има секция, посветена на творчеството на Маяковски за деца.

„Поезия в метрото” е проект от 2010 г. Маяковски е четвъртото му издание. По линията в руската столица доскоро пътуваха влакчета, честващи Габриел Гарсия Маркес. Пътуващият Маяковски ще остане до юли.

„Тринайсетият апостол“ от Маяковски тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …