Начало / Свят / Почина Джеймс Хърбърт

Почина Джеймс Хърбърт

Почина един от популярните британски писатели – Джеймс Хърбърт, съобщи „Гардиън”. Той напусна този свят вчера, на 69 годишна възраст, в дома си в Съсекс. Тъжната новина беше съобщена от неговото издателство „Pan Macmillan”. Хърбърт оставя съпруга и три дъщери.

Джеймс Хърбърт писа в жанр ужаси. Той е автор на известни книги като „The Rats”, „The Fog” и „The Survivor”. Публикувани са 23 негови романа, които са продадени в 54 милиона копия в цял свят. Творчеството му е превеждано на 34 езика.

Писателят е роден в Лондон. Преди да започне да пише, работи в рекламния бизнес. На 28-годишна възраст започва сериозно да се занимава с писане. През 1974 г. излиза първата му книга „The Rats”, която жъне моментален успех – 100  000 продадени копия за 3 седмици. Творбата е филмирана през 2002 г. Още 4 от книгите на Хърбърт също са адаптирани. През 2010 г. авторът получава Орден на Британската империя

„Джим Хърбърт беше един от ключовите автори в този жанр през 70-те и 80-те години. Показателно е, че неговите най-известни книги останаха бестселъри през годините. Много от творбите му са с класически статус. Отиде си един от великаните на художествената проза през ХХ век”, коментира Джеръми Травейтън, издател на Хърбърт през последните 10 години.

Фото: fantasticfiction.co.uk

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …