Начало / България / Литературен конкурс по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи

Литературен конкурс по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи

По повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи oт лагерите на смъртта, в Бургас е обявен първият литературен конкурс за ученици, посветен на това събитие, съобщи duma.bg. Темата „Който спаси един човешки живот, спасява цялата Вселена“ е заимствана от Талмуда – основният източник за законодателство, обичаи и морални ценности на юдаизма.

В надпреварата могат да участват ученици от VIII до XII клас. В свободна литературна форма – есе, разказ или литературно-научно съчинение, юношите имат възможност да изразят своите знания и отношение за спасяването на българските евреи от Холокоста, да споделят мнението си спрямо хората, дръзнали да се противопоставят на унищожителната военна машина на хитлеристка Германия, и да оценят действията на българския народ в защита на човешкия живот по време на този геноцид.

Организатор на литературния конкурс е семейство Алкалай от Бургас. За тях Холокоста не е абстрактно наименование или историческа хронология. Те са живите потомци на Спасените и още пазят жълтите шестоъгълни значки – знаците на смъртта, белязали онези техни родственици, които не са имали шанс да останат живи и да видят своите деца и внуци.

Желаещите да участват в надпреварата трябва да изпратят своите творби до 31 март на имейл: alkalay@аbv.bg.

Наградният фонд е 400 лв. Материалите ще се разглеждат от компетентно жури, а най-добрият от тях ще бъде публикуван на страниците на национален информационен сайт.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (10 януари – 16 януари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева 3. …