Начало / България / Зюлфю Ливанели идва в България за премиерата на „Серенада”

Зюлфю Ливанели идва в България за премиерата на „Серенада”

Зюлфю Ливанели – известен в България с романа си „Щастие” , а в родината си, като „турският Боб Дилън”, ще посети София. Визитата му е свързана с премиерата на книгата му „Серенада”, която ще бъде до дни на книжния пазар. Романът му се превърна в събитие в Турция. Продадени са от него над 200 хил. копия. Българската премиера ще се състои на 21 март от 18 ч в зала 7 на НДК (София).

Зюлфю Ливанели е един от най-обичаните и най-популярни турски интелектуалци. Роден е през 1946 г. в Ългън, Източна Турция. След преврата от 1971 г. е принуден да емигрира и живее в Швеция, Франция и Гърция. След завръщането си в Турция през 1984 г. става една от най-влиятелните личности в културния и политическия живот на страната си. Творец с много таланти, той е известен композитор, писател, филмов режисьор, политик и журналист.
Музикалните му произведения са издавани в много европейски страни и в Съединените щати. През годините изнася десетки концерти в Турция и чужбина, като печели голяма известност в Гърция, Германия и Холандия. Работи със световноизвестни звезди, като най-дългогодишно е сътрудничеството му с гръцките певци Микис Теодоракис и Мария Фарандури. През 2010 г. участва в концерта на групата U2 в Истанбул. Филмът му „Желязна земя, медно небе”, в който работи заедно с продуцента Вим Вандерс, получава наградата за най-добър чуждестранен филм на фестивала в Сан Себастиан през 1987 г. През 1986 г. заедно с Микис Теодоракис основава Комитет за турско-гръцко приятелство. Същата година участва във форум на световноизвестни творци, организиран от Чингиз Айтматов, където се среща и с Горбачов. Това познанство продължава много години и ражда книгата „Разговори с Горбачов за революцията”. През 1994 г. Ливанели е кандидат за кмет на Истанбул. През 1995 г. подема кампания срещу насилието по телевизията и получава подкрепа чрез подписка, обединила 400 хиляди души. От 2002 до 2006 г. е депутат в турския парламент. Привърженик на идеите за демократична, справедлива и толерантна държава, Ливанели участва в авторитетни международни форуми, конференции и инициативи. Изнася лекции в университетите „Харвард” и „Принстън”. От 1996 г. Ливанели е посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

„Щастие“ на Зюлфю Ливанели  тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

126625-hp-hero1-wk25-en__d-obama

Барак Обама събра президентските си спомени в книга

700-те страници отговарят на много интригуващи въпроси Президентът издава книгата си две седмици след поредните …

2 Коментари

 1. Васил Петров

  Стига вече с тези турци, наводниха книжарниците с трекокласната си литература.. Дори Орхан Памук не е кой знае какво, макар че е Нобелист.
  Продажни издатели, заради щедрите субсидии от Анадола
  бълват непрекъснато тези турски боклуци като теле сапунките и замърсяват
  книжния ни пазар. Стига вече! В българското книгоиздаване има толкова бели петна, за да опираме до анадолските писачи!

 2. Филипов

  До господин Петров.
  Съгласен съм, че повечето книги от турски автори, които се появиха напоследък са с доста съмнителни литературни качества. Но в случая на Ливанели не мога да се съглася, тъй като това е един много голям композитор, писател, най-общо казано – творец с безспорен принос за издигането на националната култура на Република Турция, заслужаващ вниманието на българската общественост.