Начало / България / „Слепоглед” на Питър Уотс е вече на българския книжен пазар

„Слепоглед” на Питър Уотс е вече на българския книжен пазар

Излезе романът „Слепоглед” на канадеца Питър Уотс (55). Книгата беше публикувана на англоезичния пазар през 2006 г. и се превърна в бестселър. „Слепоглед” е „твърда“ научна фантастика с трилърови елементи, написана в традициите на автори като Станислав Лем и Артър Кларк. Някои дори я определят като находчива комбинация от Майкъл Крайтън и Айзък Азимов, смесваща авангардната наука с причудливи сюжетни елементи и провокативни послания.

Уотс, който е морски биолог по образование, обединява богатото си въображение с тънкостите на когнитивната психология, за да предложи роман, който не само удивлява със сюжетното си богатство, но и шокира с дълбокия си подтекст.

Елена Павлова, автор и преводач, е категорична, че:

„Уотс е съвременен автор във всеки един смисъл на думата – той не просто използва за основа на творчеството си т. нар. „кътинг-едж” наука и не просто има модерен стил на писане: героите му живеят в свят, който е логично продължение на нашия собствен. И разказите на Уотс, и предишните му романи, и „Слепоглед”, се отличават с на моменти зловеща достоверност… Накратко: Уотс е различен. „Слепоглед” е за хората, за това как всеки един възприема света различно и как човешкият мозък е така устроен, че в действителност представлява гигантска Китайска стая, в която постъпват откъслечни парченца информация, преработват се по предварително зададени алгоритми и се поддават на ума ни, с ясното съзнание, че в действителност той се изправя не пред истинския свят, а пред негов модел… който има маргинално общо с реалността!”

„Слепоглед” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …

Един коментар