Начало / България / „Накаран да замлъкне. Писателят Георги Марков и убийството с чадър“ беше представен в София

„Накаран да замлъкне. Писателят Георги Марков и убийството с чадър“ беше представен в София

Снощи, 14 март, в рамките на документалната програма на „София филм фест” се състоя световната премиера на филма „Накаран да замлъкне. Писателят Георги Марков и убийството с чадър“. Българо-германска продукцияе дело на режисьора и сценариста Клаус Дексел. Специален гост на прожекцията беше съпругата на Георги Марков – Анабел, която участва във филма.

„Първоначалната идея ми дойде от един филм за шведския дипломат Раул Валенберг, който по време на Втората световна война в Будапеща спасява хиляди унгарски евреи, но след 45-та година е отровен с рицин в Съветския съюз. Същата отрова е използвана и при убийството на Георги Марков“, разказва за БНТ Клаус Дексел.

Режисьорът представя редица неизвестни досега моменти – например, че поне петима души са участвали в убийството. Смята се, че то е дело на българската Държавна сигурност с помощта на съветското КГБ.

„Основният мотив да бъде Георги Марков накаран да замълчи е, че Тодор Живков и най-близките му хора са се почувствали силно засегнати, агресивно нападнати от това, което писателят е говорил за българското политическо и партийно ръководство в прочутите си „Задочни репортажи“, допълва авторът на филма.

Клаус Дексел извежда и хипотезата за бездействието на определени западни тайни служби, които са имали достатъчно информация, за да предотвратят покушението.

На 7 септември 1978 г. на моста „Ватерло” в Лондон се случва едно от най-загадъчните политически убийства от времето на Студената война. Българският дисидент Георги Марков е отровен с пробождане в крака, както си мисли той – с върха на чадър. Четири дни по-късно писателят умира.

Свързани заглавия:

Да си спомним за Георги Марков – „Скитник”-ът

Фото: siff.bg

Книгите на Георги Марков тук

Книги за Георги Марков:
„Екзекуторът“ от Стефан Кисьов

„Двойният живот на агент „Пикадили“ от Христо Христов
„Убийте „Скитник“: Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков“ от Христо Христов

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …