Начало / България / „Накаран да замлъкне. Писателят Георги Марков и убийството с чадър“ беше представен в София

„Накаран да замлъкне. Писателят Георги Марков и убийството с чадър“ беше представен в София

Снощи, 14 март, в рамките на документалната програма на „София филм фест” се състоя световната премиера на филма „Накаран да замлъкне. Писателят Георги Марков и убийството с чадър“. Българо-германска продукцияе дело на режисьора и сценариста Клаус Дексел. Специален гост на прожекцията беше съпругата на Георги Марков – Анабел, която участва във филма.

„Първоначалната идея ми дойде от един филм за шведския дипломат Раул Валенберг, който по време на Втората световна война в Будапеща спасява хиляди унгарски евреи, но след 45-та година е отровен с рицин в Съветския съюз. Същата отрова е използвана и при убийството на Георги Марков“, разказва за БНТ Клаус Дексел.

Режисьорът представя редица неизвестни досега моменти – например, че поне петима души са участвали в убийството. Смята се, че то е дело на българската Държавна сигурност с помощта на съветското КГБ.

„Основният мотив да бъде Георги Марков накаран да замълчи е, че Тодор Живков и най-близките му хора са се почувствали силно засегнати, агресивно нападнати от това, което писателят е говорил за българското политическо и партийно ръководство в прочутите си „Задочни репортажи“, допълва авторът на филма.

Клаус Дексел извежда и хипотезата за бездействието на определени западни тайни служби, които са имали достатъчно информация, за да предотвратят покушението.

На 7 септември 1978 г. на моста „Ватерло” в Лондон се случва едно от най-загадъчните политически убийства от времето на Студената война. Българският дисидент Георги Марков е отровен с пробождане в крака, както си мисли той – с върха на чадър. Четири дни по-късно писателят умира.

Свързани заглавия:

Да си спомним за Георги Марков – „Скитник”-ът

Фото: siff.bg

Книгите на Георги Марков тук

Книги за Георги Марков:
„Екзекуторът“ от Стефан Кисьов

„Двойният живот на агент „Пикадили“ от Христо Христов
„Убийте „Скитник“: Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков“ от Христо Христов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ПЕТКО СЛАВОВ ВЕЛИКА САМОТА PHOTO

Петко Славов: Музиката е единственото нещо освен любовта, което придава смисъл

„Въпреки любовта“ е книга, която четем и слушаме музика зад думите Това е дебютния роман …