Начало / Свят / Тан Туан Енг спечели „Азиатския букър”

Тан Туан Енг спечели „Азиатския букър”

 Тан Туан Енг  от Малайзия спечели наградата „Man Asian prize” за 2012 г., известна още като азиатския еквивалент на „Букър”, съобщи „Гардиън”. Той беше отличен за своя роман „The Garden of Evening Mists”. Журито определи книгата като „стилна проза и дълбока интелигентност”. Енг ще прибави към сметката си 30 000 долара (20 000 паунда).

Творбата ни връща към Втората световна война. Млада жена, която е адвокат, търси покой на отдалечено място в планина в Япония, след като е оцеляла в лагер за военнопленници и е била замесена в преследването военнопрестъпници. В планината тя се запознава с японски градинар. Тяхното приятелство променя представите й за живота.

Книгата беше номинирана и за истинския „Букър”. Енг получи похвали както за реалистичността на неговото произведение, така и за прекрасните описания на природата в Япония.

Тан Туанг Енг е роден през 1972 г. Има два публикувани романа. Преди „The Garden of Evening Mists”, през 2007 г. излиза „The Gift of Rain”, която също получава признанието на критиците. Енг е завършил право в Лондон и е практикувал преди да започне да се занимава само с писане. Има много участия в литературни фестивали в Азия. Има първи дан по „Айкидо”.

Фото: Johnny Gin

Прочетете още

80056820_2529847937071107_3679752607108169728_n

Струва си да записваме цитати от прочетеното

Читателите на Лира.бг предложиха как да съхраняваме най-ценното Попитахме ви дали си записвате цитати от …

2 Коментари

  1. Двете книги на Тан Туан Енг преведени ли са на български език?

    • Красимир Проданов

      За жалост не е превеждан на български, Донка – може би в бъдеще :)