Начало / Свят / Тан Туан Енг спечели „Азиатския букър”

Тан Туан Енг спечели „Азиатския букър”

 Тан Туан Енг  от Малайзия спечели наградата „Man Asian prize” за 2012 г., известна още като азиатския еквивалент на „Букър”, съобщи „Гардиън”. Той беше отличен за своя роман „The Garden of Evening Mists”. Журито определи книгата като „стилна проза и дълбока интелигентност”. Енг ще прибави към сметката си 30 000 долара (20 000 паунда).

Творбата ни връща към Втората световна война. Млада жена, която е адвокат, търси покой на отдалечено място в планина в Япония, след като е оцеляла в лагер за военнопленници и е била замесена в преследването военнопрестъпници. В планината тя се запознава с японски градинар. Тяхното приятелство променя представите й за живота.

Книгата беше номинирана и за истинския „Букър”. Енг получи похвали както за реалистичността на неговото произведение, така и за прекрасните описания на природата в Япония.

Тан Туанг Енг е роден през 1972 г. Има два публикувани романа. Преди „The Garden of Evening Mists”, през 2007 г. излиза „The Gift of Rain”, която също получава признанието на критиците. Енг е завършил право в Лондон и е практикувал преди да започне да се занимава само с писане. Има много участия в литературни фестивали в Азия. Има първи дан по „Айкидо”.

Фото: Johnny Gin

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

212415_b

Икигай е билет за влака на щастието

Двама писатели предлагат да го изживеем сега и завинаги Книгата „Да изживееш своя икигай“ (превод Свидна …

2 Коментари

  1. Двете книги на Тан Туан Енг преведени ли са на български език?

    • Красимир Проданов

      За жалост не е превеждан на български, Донка – може би в бъдеще :)