Начало / Свят / Тан Туан Енг спечели „Азиатския букър”

Тан Туан Енг спечели „Азиатския букър”

 Тан Туан Енг  от Малайзия спечели наградата „Man Asian prize” за 2012 г., известна още като азиатския еквивалент на „Букър”, съобщи „Гардиън”. Той беше отличен за своя роман „The Garden of Evening Mists”. Журито определи книгата като „стилна проза и дълбока интелигентност”. Енг ще прибави към сметката си 30 000 долара (20 000 паунда).

Творбата ни връща към Втората световна война. Млада жена, която е адвокат, търси покой на отдалечено място в планина в Япония, след като е оцеляла в лагер за военнопленници и е била замесена в преследването военнопрестъпници. В планината тя се запознава с японски градинар. Тяхното приятелство променя представите й за живота.

Книгата беше номинирана и за истинския „Букър”. Енг получи похвали както за реалистичността на неговото произведение, така и за прекрасните описания на природата в Япония.

Тан Туанг Енг е роден през 1972 г. Има два публикувани романа. Преди „The Garden of Evening Mists”, през 2007 г. излиза „The Gift of Rain”, която също получава признанието на критиците. Енг е завършил право в Лондон и е практикувал преди да започне да се занимава само с писане. Има много участия в литературни фестивали в Азия. Има първи дан по „Айкидо”.

Фото: Johnny Gin

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …

2 Коментари

  1. Двете книги на Тан Туан Енг преведени ли са на български език?

    • Красимир Проданов

      За жалост не е превеждан на български, Донка – може би в бъдеще :)