Начало / Критика / Михаил Шишкин: Русия е страна, в която властта е завзета от криминален режим

Михаил Шишкин: Русия е страна, в която властта е завзета от криминален режим

Михаил Шишкин, един от най-известните съвременни руски писатели, отказа да представлява страната си на „Book Expo America 2013”, съобщи „Гардиън”. Той заяви, че не желае да бъде гласът на „страна, в която властта се завзема от покварен, криминален режим, където управлението е пирамида от крадци”. Той участва в миналогодишното издание на литературното събитие, което е едно от най-големите в света, свързано с книги. Шишкин, който е носител на всички престижни руски литературни награди, прие поканата и за тазгодишното издание, но промени решението си по етични причини.

В писмо, адресирано до ръководителите на „Book Expo America”, той пише:

„Руското политическо развитие и събитията от последната година създадоха една непоносима ситуация за хората от една велика култура. Като гражданин на Русия, ме е срам. Участвайки в събитие, в което съм част от делегацията на страната, възползвайки се от предимствата да съм писател, ме прави задължен да представлявам система, която отказвам да приема. Това е страна, в която властта е завзета от покварен, криминален режим. Управлението е пирамида от крадци. Изборите са фарс, съдът служи на властта, не на закона. Държавната телевизия е проститутка. Групи от измамници прекрачват невъобразими граници и ни връщат в средните векове. Такава страна не може да бъде моята Русия”.

Писателят заяви, че иска да представлява „друга Русия, моята Русия, в която няма измамници, която защитава правата на човека, не на корупцията, държава на свободни медии, свободни избори, свободни хора. Федералната агенция за преса и комуникации (руското министерство на пропагандата) се опита да ме купи (като ми предложи да отида на събитие в САЩ, което е изключително важно за мен като писател), за да бъда тяхното „човешко лице”. Отказах, защото няма да подкрепям този режим по никакъв начин”.

Шишкин добави, че решението е взел абсолютно сам, без да го дискутира със свои колеги автори. Издателството „Quercus”, с което той работи във Великобритания, както и международната организация „PEN”, застанаха плътно зад него.

Михаил Шишкин е роден през 1961г. в Москва, завършил е германистика в Московия педагогически институт. От 1995 г. писателят живее и работи в Швейцария. Написал е 7 романа и 3 нехудожествени книги. Сравняван е с Толстой, Достоевски и Пушкин. Българският читател го познава от творбата му „Венерини коси”.

Свързани заглавия
Михаил Шишкин спечели „Голямата книга” на Русия и 3 млн. рубли
В Германия отличиха с 25 000 евро руски писател
Руски десант на Лондонския панаир на книгата

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …