Начало / Любопитно / “Най-богатият човек във Вавилон“ от Джордж С. Клейсън

“Най-богатият човек във Вавилон“ от Джордж С. Клейсън

Проф. Георги ПЕТРОВ

Тази книга е публикувана преди 90 години. В нея са предадени разказите на няколко най-заможни и уважавани граждани на късното Вавилонско царство за това, как са натрупали и запазили своето богатство. Техните истории /по думите на автора/ са станали известни от записите върху глинени плочки, открити и разчетени почти три хилядолетия по-късно. Описаните  в тях човешки отношения са били присъщи и на предишните епохи /трето – първо хилядолетие преди новата ера/ в шумерските градове – държави, Старовавилонското царство и Древния Египет.  Свидетелство за тях са и първите писани закони от тези времена – на царете Липитищар от шумерския град Исин /1934 – 1924 г. преди н. е./, Хамурапи от Старовавилонското царство /около 1755 г. преди н. е./  и други.

Правилата, които разумните хора е трябвало да спазват при натрупване и съхраняване на своето богатство още в зората на човешката цивилизация, остават в сила и до сега. Защото отразяват вътрешно присъщите закони на капитала. Тяхното грубо нарушаване беше една от причините за избухването на  финансова криза през 2008 г. Стотици милиони хора по света продължават да страдат от загубите и тежестите на сегашната криза. Всеки човек притежава някакво богатство в пари и имущество. Това е капитал, който може да бъде умножен, но може и да бъде загубен. Познаването на законите на капитала и правилата за използването  му е едно от условията за съхраняването му, а следователно и за оцеляването на собственика.

Основните правила, разказани от няколко най-богати граждани на древния Вавилон са:
Първо, да имаш желание и воля да се трудиш упорито и да спестяваш за себе си една десета от дохода, а други две десети да използваш за постепенно изплащане на дълговете си и лихвите по тях. Да контролираш разходите си, за да може твоето семейство да живее с останалите седем десети.
Второ, да накараш твоите пари да се умножават, като ги влагаш в разумни и печеливши начинания, следвайки съветите на мъдри и опитни хора.
Трето, да не ламтиш за много големи, но несигурни печалби, защото рискуваш да загубиш всичко.
Четвърто, да не влагаш всичките си пари на едно място.
Пето, да не се изкушаваш от обещанията на мошеници и изнудвачи за бързо забогатяване, разчитащи на неопитността ти.

За съжаление златните пари не съществуват, а Централните банки и Правителствата вече сами създават условия за инфлация, за надуване и спукване на кредитни и ценови балони в отделни държави и в световен мащаб. Личните, корпоративни и държавни дългове, които приближават или надминават 100% от годишните доходи няма как да бъдат изплатени.

 “Най-богатият човек във Вавилон“  тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …