Начало / Свят / Препрочитането на любими книги помагат на децата да научават нови думи

Препрочитането на любими книги помагат на децата да научават нови думи

Препрочитането на любими книги помага на децата да разширяват речника си и да научават нови думи, съобщи „Индипендънт”. Така твърди психоложката Джесика Хорст от университета „Sussex University”, която представи резултатите от свое проучване на фестивала „Brighton Science Festival”.

В експеримента са взели участие 3-годишни деца. Те са били посещавани в техните домове от изследователите, които са им чели истории. На едната група е четена една история няколко пъти, докато на другата са четени различни истории всеки път. И при двата варианта историите са съдържали 6 ключови думи, избрани от изследователите. След проверка, седмица по-късно, децата от първата група са си спомняли много по-голяма част от избраните думи. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в изданието „Frontiers of Developmental Psychology” .

Познатите неща са ключа към научаването на нови думи – такова е мнението на Хорст, която през последните години изучава как се учат децата.

„Показваме, че не винаги повече е по-добре. Очевидно, че колкото повече четете на детето ви, толкова повече думи то ще научи. Но не е необходимо да му купувате нови книги постоянно. Препрочитането на любимите помага”, казва психоложката.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …