Начало / Автори / Да си спомним за Итало Калвино

Да си спомним за Итало Калвино

Той е най-добрият италиански разказвач

 

Итало Калвино е най-добрият разказвач на Италия. Не знам дали е най-четеният, най-продаваният или най-известният, това са неща без особено значение. Със сигурност мога обаче да твърдя, че е най-добрият разказвач. За съжаление ни напусна твърде рано, през септември 1985 година, а можеше още да е сред нас и да празнуваме заедно неговия 88-ми рожден ден на 15 октомври.

Както повечето писатели, родени по времето преди войната, и Калвино минава през различни творчески периоди, следствие на гражданското, политическо и човешко съзряване. Разбира се не само войната и политиката се отразяват на писането му, но и запознанството му с Че Геваара, животът в Париж и тесните контакти с Жорж Перек, Жак Рубо и Реймонд Кюно. Тяхното творчество запалва Калвино по научните дисциплини, космологията и смесицата между двете, което води автора до създаването на необичайни и прекрасни творби. Пребродил повечето литературни течения на епохата, Калвино прекосява пространството от неореализма до постмодернизма с подчертано силната си индивидуалност, като успява да се дистанцира от тях и да пресъздаде образи и ситуации, наситени с изтънчено разнообразие от персонажи, неконвенционалност, игривост и онирични проекции. В същото време съумява да открои и здрав рационализъм, ирония и метафизично-игрови размишления, съчетани с голяма доза ерудиция, което не е никак лесно.

Мислех да не цитирам никоя негова творба, но не мога да се въздържа и ще препоръчам неговите разкази: разкошно литературно-битово произведение, както и последната му книга, издадена посмъртно от жена му, озаглавена „Американски лекции”. Това е най-културоведското и високолитературно произведение на Калвино, задължително четиво за философи и филолози. Всъщност това са лекциите, които Калвино е трябвало да изнесе в Харвард, в рамките на престижните Norton Poetry Lectures. Подготовката на лекциите е била повече от година – организаторите са дали карт бланш на автора – да говори на каквато тема иска, а това е накарало Калвино да се чувства прекалено отговорен за избора си. Избор, който се оказва най-добрият възможен. В тези лекции Калвино, първият италиански автор поканен от прословутия университет, ни завещава задължителните 6 литературни ценности, които сме длъжни да съхраним за нашия век: лекота, бързина, точност, видимост и многостранност. От шестата лекция са останали само някои записки, била е под заглавието „консистентност”.

Тази книга /тя е мъничка по обем/ още не е преведена на български и силно се надявам някое издателство да го направи. За удоволствието на всички нас.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Dirndl-Lederhosen-costumes-Munich-Oktoberfest-2019-Germany

Октоберфест с книга вместо с бира в ръка

Ето книги, които могат да съхранят духа на празника В наши дни Октоберфест се слави …