Начало / България / „VII състав на Народния съд” с премиера в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

„VII състав на Народния съд” с премиера в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

Утре, 4 март от 17 ч в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще се състои премиерата на „VII състав на Народния съд”. Съставители на книгата са Върбан Тодоров и Николай Поппетров.

Изданието съдържа основните материали от VII състав на Народния съд (периода февруари–април’45), който е образуван специално за „съдене на подсъдимите, провинили се като антисемити-фашисти“. Любопитна подробност: VII състав на Народния съд е втората книга от поредицата „Спасената история“ на „Изток-Запад”, чието начало наскоро постави „Живата истина” на Павел Милюков.

Книгата излиза по повод 70-тата годишнина от спасяването на българските евреи. Антисемитизмът и фашизмът са сред най-потресаващите белези на изминалия век, причинили смъртта на милиони невинни жертви и оставили траен отпечатък в човешката история.

Годините от 1933 до 1945 г. остават като един от най-кървавите и изпълнени с безмилостна жестокост периоди в човешката история, оказал огромно влияние върху разделението, развитието и оформянето на света такъв, какъвто го познаваме днес. През първата половина на 40-те години на ХХ в. развитието на България също е белязано от тези ключови политически събития, които предизвикват силен вътрешнобългарски и международен отзвук и които имат изключително място в развитието на обществото и държавата. Сред тях са на първо място присъединяването на страната към силите на Оста (влизането й в Тристранния пакт) през 1941 г., както и провежданата в нея антисемитска политика от 1941 до 1944 г., последвана от политическата промяна на 9 септември 1944 г. и провеждането на Народния съд (1944–1945).

Именно основните материали от VII състав на Народния съд (периода февруари–април 1945 г.), който е образуван специално за „съдене на подсъдимите, провинили се като антисемити-фашисти“, съдържа книгата „VІІ състав на Народния съд“. Изданието, с подзаглавие „Едно забравено документално свидетелство за антисемитизма в България през 1941–1944 г.”, разглежда гоненията против българските евреи от края на 1940 до 9.ІХ.1944 г. Включените в „VІІ състав на Народния съд“ текстове са свързани с два значими кръга от проблеми – този за антисемитската политика в България през 1941–1944 г. и този за дейността на Народния съд през 1944–1945 г. Значението на материалите, поместени в изданието като исторически извор, е пряко свързано както с обществения и научния интерес към посочените ключови събития от съответния период (и по-специално с тези за преследването/спасяването на българските евреи и за Народния съд), така и с въпроса за историческата памет и нейното субективно използване като политически аргумент в публичното пространство.

„VII състав на Народния съд” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …

Един коментар

  1. Леа Коен

    Много добре, че издавате такава интересна книга. Моите поздравление на съставителите. Но онзи, който е написал анотация трябва да оправи политическия си език. Такава фраза за Холокоста „Погрешно смятан за геноцид само над евреите и прочее…“ показва смущаващо невежество на автора на анотацията. Холокост е понятие, което е свързано САМО с унищожението на евреите, защото представлява приложение на доктрината не само на геноцида като наследствена верига, но и цялото наследство от нея /материално, морално, религиозно и културно/. Да се слагат други групи в това понятие е кощунствено от гледна точка на разбирането за Шоа. Така че справете се с терминологията на понятието, защото така представена книгата има смущаващ характер.