На фокус
Начало / Любопитно / Изненадващите първообрази на литературните герои

Изненадващите първообрази на литературните герои

Литературните герои невинаги са измислица, често в тях авторите влагат черти на действително съществували хора. “Новости литературы” дава пример с петима от най-известните персонажи от романи.

Джеймс Бонд
Истинският агент 007 е принц Бърнард Ван Липе-Бистерфелд. Той е изискан мъж, склонен към авантюри, женен за холандска принцеса. Английският разузнавач Ян Флеминг пише първата си книга за приключенията на Джеймс Бонд през 1953 г. Това става скоро, след като е бил на служба при принца, който от своя страна минал от германското към британското разузнаване.

 

 

 

Карлсон
Невероятно, но мнозина смятат, че прототипът на този невероятен литературен герой е не друг, а Херман Гьоринг. И независимо, че роднините на Астрид Линдрген категорично опровергават това, теорията не спира да се обсъжда. На малцина е известно, че писателката и Гьоринг се запознават през 20-те години на ХХ в., когато бъдещият представител на Фюрера организирал авиошоу в Швеция. Тогава Гьоринг бил “в разцвета на силите си”, както обича да повтаря за себе си Карлсон. След Първата световна война Гьоринг се прославил като летателен ас, притежаващ определена харизма и нелош апетит. Някои предполагат, че перката на гърба на Карлсон е намек за летателната практика на Гьоринг.
В полза на тази теория е и фактът, че, макар и за кратко, Астрид Линдгрен е подкрепяла идеите на националсоциалистическата партия в Швеция. Повечето изследователи обаче не приемат тази теза, тъй като прекрасната детска книжка излиза чак през 1955 г. и аналогиите с Гьоринг са безумни. Все пак не е изключено образът на младия германец да е останал в паметта на писателката и да е повлиял за Карлсон.


 

Питър Пан
Първообразът на един от най-популярните персонажи в детската литература е синът на Силвия и Артър Дейвис – Майкъл. Познанството със семейството подарило на писателя Джеймс Матю Бари главния му герой. По него бил направен портрет на Питър Пан, поставен в парка Кесингтън в Лондон, въпреки че самото литературно произведение било посветено на друг – на по-големия брат на писателя, починал ден преди да навърши 14 години.

 

 

Проф. Преображенский
Прототипът на главния герой от “Кучешко сърце” на Михаил Булгаков е хирургът Самуил Абрамович Воронов, който предизвикал фурор в медицината в първата четвърт на ХХ век. В практиката си професорът съвсем легално присаждал на хора маймунски жлези. Първите операции дали желания ефект. Вестниците писали, че благодарение на операциите деца с отклонение в умственото развитие се сдобили с ум. Д-р Воронов заявявал, че жлезите от маймуни подобряват паметта и зрението, възвръщат бодростта на духа и лекотата на придвижване, възобновяват половия живот. По системата му се лекували хиляди хора, на френската Ривиера той открил развъдник за маймуни. Само че с времето някои пациенти взели да се влошават, тръгнали слухове, че подобрението им се е дължало на самовнушение. Докторът бил признат за шарлатанин, а името му било заличено от европейската наука чак до 90-те години, когато работата му започнала отново да се обсъжда.

 

Лолита
Биографът на Владимир Набоков Брайън Бойд съобщава, че по време на работата си над книгата писателят редовно преглеждал криминалните рубрики на вестниците. Случката с Франк Ласал и Сали Хорнър привлякла вниманието му – през 1948 г. мъж на средна възраст отвлякъл 11-годишното момиче от дома му в Ню Джърси и го държал при себе си 2 години, преди то да бъде открито в мотел. Насилникът представял Сали за своя дъщеря. По същия начин главният герой Хумберт Хумберт представя Лолита.
В романа Набоков назовава този случай: “Направих ли с Доли същото, което Франк Ласал – 50-годишен механик, с 11-годишната Сали Хорнър през 1948 г.?” – пита се Хумберт Хумберт.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …