Начало / България / Уникалният диалог между Стефан Хесел и Далай Лама излиза в книгата „Да обявим мира!“

Уникалният диалог между Стефан Хесел и Далай Лама излиза в книгата „Да обявим мира!“

Само дни преди новата му книга да бъде публикувана на български, на 95-годишна възраст почина писателят Стефан Хесел, чиято творба „Възмутете се!” вдъхнови протестното движение „Окупирай Уолстрийт”. „Да обявим мира!“ ще излезе на 4 март в превод на Росица Ташева. Това  е един и бляскав диалог между живи титани на духа: Стефан Хесел и Далай Лама. Книгата прокламира убеждението, че е необходимо демократично управление на целия свят в унисон със светското упражняване на духа, насочено към ненасилието и съпричастието.

Тензин Гяцо е четиринайсетият духовен водач от поредицата на Далай Ламите, чието начало е поставено в сърцето на Азия през XVI век. Определя себе си като будистки монах, човек на вярата, превърнал в свое дело хармонията между религиите, а в своя цел – грижата за цялото човечество.

Стефан Хесел е роден в Берлин през 1917 г. Достолепен мъж, доайен на световната дипломация, радетел на справедливостта и „духовната демокрация“, той е сред участниците в комисията, натоварена да изработи Всеобщата декларация за правата на човека след войната. През 2010 г. се появява неговото сензационно есе „Възмутете се“ – абсолютен издателски феномен и мощен призив към гражданска активност, който вдъхнови демонстрации и протести по цял свят. Той е убеден, че недоволството е фундаментът на новото държавническо мислене и действие. Той възкресява вярата в конструктивната енергия на младежта, в способностите на поколението, чиято ценностна система е най-уязвима, най-податлива на изкушенията на едномерния консумеризъм. Хесел апелира към младите да се борят интелигентно за личните си каузи, да ги отстояват пламенно и мотивирано, докрай. Защото „съпротивата означава съзидание, а съзиданието – съпротива“.

Свързани заглавия
Почина Стефан Хесел – авторът на „Възмутете се!”

„Възмутете се!“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …