Начало / България / Робърт Райт: Иисус не е казал „Обичайте враговете си!”, а Мохамед не е бил фанатик

Робърт Райт: Иисус не е казал „Обичайте враговете си!”, а Мохамед не е бил фанатик

От днес, 28 февруари, от печат излиза внушителният научен бестселър „Еволюцията на Бог” на Робърт Райт. Книгата проследява произхода и развитието на основните религиозни течения на монотеизма, като авторът не само показва истинското лице на юдаизма, християнството и исляма, но успява и да го реабилитира, противопоставяйки го на съвременните крайни тенденции.

Основните изводи , до които стига Робърт Райт в „Еволюцията на Бог”, са:
–    Противно на убеждението, че Моисей е донесъл монотеизма в Средния Изток, древните израилтяни всъщност са били политеисти чак до тяхното вавилонско изгнание.
–    Иисус в действителност не е казал „Обичайте враговете си!”, нито е възхвалил Добрия самарянин. Тези неточни цитати са били вмъкнати в Свещеното писание десетилетия след Разпятието.
–    Мохамед никога не е бил войнствен религиозен фанатик, нито благ духовен лидер, а трезв политик прагматик, флиртуващ с политеизма в опит да създаде коалиция.

Робърт Райт е американски журналист, писател и учен, роден през 1957 г. Пише на теми като еволюция, психология, религия, история. Сред по-известните му книги са „Еволюцията на Бог”, „Nonzero: The Logic of Human Destiny”, „The Moral Animal” и др. Той е старши научен сътрудник в фондацията „New America Foundation”. Това е неправителствена организация с лява ориентация, която се занимава с въпросите на образованието, икономиката, здравеопазването, технологиите и др. Райт е споделял, че е атеист и определя Бог като „продукт на човешкото въображение”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …