Начало / Интервюта / Илия Троянов: В България мафията е държавата и обратното

Илия Троянов: В България мафията е държавата и обратното

Германският писател от български произход Илия Троянов даде интервю за Deutschlandradio в сряда, в което коментира политическата и икономическата криза и ескалацията на протестите в България. Препечатваме го със съкращения.
Троянов е роден в  София през 1965 г. През 1971 г. семейството му бяга през Югославия и Италия в Германия. На следващата година се премества в Кения. До 1984 г. живее в Найроби. Троянов следва право и етнология в Мюнхен, но прекъсва и създава издателство “Кирил и Методий” през 1989 г., а след това и издателство “Марино”. По-късно живее в Мумбай, Кейп таун, Майнц и Виена. Романът му “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (1996) го прославя като писател. Носител е на множество литературни награди за книгите си “Кучешки времена” и “Събирачът на светове”. През лятото в Германия ще излезе новата му книга, посветена на България.
––––––––-

Миналото лято пътувахте до родината си, как беше, имаше ли признаци за това, което сега избухна?
–    От 1989 г. изживявам едно и също, когато се връщам в България: перманентна криза. Тя е главната причина, и по-точно несъстоялият се прочит на комунистическото минало. Той доведе до концентрация на власт в ръцете на олигархията и на мафиотски структури, които произлязоха от бившите комунистически елити.
Това докара държавата до една примитивна плутокрация и принуди всички, които могат, да избягат от държавата, която се стопи от 9 на малко над 6 милиона души. Това, което виждаме днес, е последната точка на отчаянието.
България е изключително бедна, особено в провинцията. Тази бедност напомня на Африка и Индия. Страната опустя, има цели области необитаеми, има села с по три възрастни жени – като в мрачен филм.

Преди няколко години написахте статия за мафиотските структури в България. Споменахте и господството на ДПС в регионите с турско малцинство. Как изглежда ситуацията сега?
–    В момента демонстрантите в България настояват за повече държава. Това е така, защото те не правят разлика между държава и мафия. Става дума за това, че в България мафията не се състои от престъпни групировки, които водят битки ту с държавната админтистрация, ту помежду си, както е в другите страни. В България мафията е държавата и обратното – имаме пълно срастване между двете. Затова във всеки сектор на икономиката има господство на малка група хора – с различни средства и с манипулации, стигащи до насилие. Законите се правят за тях.
В България няма правова държава, хората нямат защита. Когато ги питам защо не се оплачат в съда, повечето се усмихват, тъй като съдебната система е корумпирана, а медиите, с някои малки изключения, също участват в схемата.
За тази безизходица голяма вина носи Европейският съюз, защото прие България за член без да е изпълнила условията за това. И сега си затваря едното, а често и двете очи.

Защо ЕС “изпусна” България?
–    В неофициален разговор преди време бившият германски външен министър Щайнмайер ми каза, че са мислели, че е по-добре България и Румъния да бъдат приети, за да може по-добре да им се влияе. Това обаче е пълна илюзия, както се видя.
Не трябва да се забравя, че мафиотските структури са здраво свързани с руската мафия, както и с международната престъпност. Така че това не е чисто български проблем.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов подаде оставка, вероятно след като е станал милионер за почти 4-годишното си управление. Ако е така, това означава, че корупцията и мафиотските структури са се просмукали до върха на държавата?
–    Да, разбира се. Борисов е бившият бодигард на комунистическия диктатор Тодор Живков. Получил е висшето си образование в академията на бившата Държавна сигурност – както и повечето хора, които са във властта. Освен това голяма част от олигарсите финансират сегашния протест на хората. Едно и също се повтаря от 1989 г. насам – мафиотските структури винаги се смесват с протестите, за да ги контролират. Например извънпарламентарната група “Сила”, която се финансира от най-големите олигарси.
Оставката на правителството, мисля, не се дължи толкова на протестите, а е стратегия, която да прати протестите в нищото. Те вече нямат противник, защото не са толкова радикални, за да постигнат разбиването на олигархичните структури. Всичко ще приключи с предаването на чуждестранните монополни концерни на националните монополи.

Премиерът Борисов обвини лидера на ДПС, че е поръчал атентат срещу него. Обвиниха го, че иска да подпали етнически конфликт. Има ли такъв в България?
–    Етническият конфликт е един комичен инструмент, който беше създаден, за да бъде използван при нужда. Бях в Родопите, видях хора, които съжителстват мирно. Ролята на ДПС е на клиентелистка партия, която обслужва част от елита.  Тя няма нищо общо с етносите. В България обаче се надига националистическо движение с дясноекстремистката партия “Атака”, която провокира етнически конфликти. Те обслужват футболните агитки и други, които миналата година пребиха молещи се в джамията мюсюлмани.

Книги от Илия Троянов тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …