На фокус
Начало / Свят / Почина Стефан Хесел – авторът на „Възмутете се!”

Почина Стефан Хесел – авторът на „Възмутете се!”

На 95 години почина писателят Стефан Хесел, предаде „Фокус”, цитирайки АФП. През 2010 г. той написа есето „INDIGNEZ-VOUS!” („Възмутете се!”), което след това беше публикувано в книга. Именно този текст на писателя вдъхнови протестното движение „Окупирай Уолстрийт”.  Финалът на книгата е „Съзиданието означава съпротива. Съпротивата означава съзидание“.

Текстът на Хесел взриви книжния пазар в десетки държави и предизвика нестихващ обществен отзвук.За по-малко от година във Франция излизат двайсетина издания, продават се над 2 000 000 екземпляра и над милион по целия свят – в Германия, Италия, Испания, Южна Корея, Австралия, Канада, Аржентина, САЩ. През 2011 г. есето беше публикувано и на български. Книгата все още е достъпна в родните книжарници.

„Възмутете се!“ е мощен призив към гражданска активност, отправен от Стефан Хесел. Кризата на мисленето и ценностите води до безразличие и отлив на цели поколения от политиката. Хесел е гневен заради ниската морална и политическа чувствителност, отсъствието на граждански дух, циничното нагаждане или умореното приемане на неприемливото.

Ефектът от манифеста е грандиозен! На 15-и октомври хора от Америка до Азия, от Африка до Европа се мобилизираха за световен мирен протест. В Ню Йорк и Мадрид се разгърнаха демонстрации и протести на възмутените – каузата е единна: борба срещу финансовия произвол, държавните машинации и злоупотреби, полицейското насилие, безработицата.

Писателят е роден в Германия и през 1939 г. става френски гражданин. Той е известна фигура от Съпротивата по време на Втората световна война. Хесел е арестуван от Гестапо и по-късно е преместен в концентрационните лагери Бухенвалд и Дора.

В края на войната Хесел участва в редактирането на Всеобщата декларация за правата на човека.

Свързани заглавия
Възмутете се!
Възмутете се !” на Стефан Хесел вече и на български

„Възмутете се!“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …