Начало / България / „Възмутете се !” на Стефан Хесел вече и на български

„Възмутете се !” на Стефан Хесел вече и на български

Книгата ще бъде представена във Френския институт

 

Проф. Владимир Градев, Георги Ангелов и Иво Христов ще представят култовото есе „Възмутете се!” на доайена световната дипломация Стефан Хесел. Премиерата на книгата ще се състои на 15 ноември от 18 ч във Френския институт в София.

От 7 ноември „Възмутете се!“ ще бъде по рафтовете на книжарниците. Текстът на Хесел взриви книжния пазар в десетки държави и предизвика нестихващ обществен отзвук.За по-малко от година във Франция излизат двайсетина издания, продават се над 2 000 000 екземпляра и над милион по целия свят – в Германия, Италия, Испания, Южна Корея, Австралия, Канада, Аржентина, САЩ…

„Възмутете се!“ е мощен призив към гражданска активност, отправен от Стефан Хесел. Кризата на мисле¬нето и ценностите води до безразличие и отлив на цели поколения от политиката. Хесел е гневен заради ниската морална и политическа чувствителност, отсъствието на граждански дух, циничното нагаждане или умореното приемане на неприемливото.

Ефектът от манифеста е грандиозен! На 15-и октомври хора от Америка до Азия, от Африка до Европа се мобилизираха за световен мирен протест. В Ню Йорк и Мадрид се разгърнаха демонстрации и протести на възмутените – каузата е единна: борба срещу финансовия произвол, държавните машинации и злоупотреби, полицейското насилие, безработицата.

Стефан Хесел е роден през 1917 г. През май 1941 г. се присъединява към Свободна Франция на генерал Дьо Гол в Лондон. Работи в Бюрото за контрашпионаж, за разузнаване и действие. На 10 юли 1944 г. е арестуван от Гестапо и е изпратен в лагера Бухенвалд. Успява да избяга, но е заловен и изпратен в лагера Дора. Отново избягва, този път успешно, и се завръща в Париж. След войната Стефан Хесел става дипломат – първото му назначение е в Обединените нации.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …