Начало / България / Журито на наградата „Хеликон” връчи зимните номинации

Журито на наградата „Хеликон” връчи зимните номинации

Церемонията по връчването на зимните номинации за наградата „Хеликон” по традиция се състоя в столичната книжарница „Хеликон-България”.

Тази година председател на журито е писателят Калин Донков. Той подчерта, че книгите, разгледани от комисията – Кристин Димитрова, Бойко Ламбовски, Андрей Захариев и Юри Лазаров, са добри, че състезанието е действително, а лошото време е шанс да задържи читателите при книгите.

Първите три номинирани книги за 2013 г. са „Студентът по хармония. Балада за Виктор Пасков” от Красимир Дамянов („Сиела”), „Кучета под индиго” от Чавдар Ценов  („Рива”) и „Разкази” от Людмил Тодоров („Жанет 45”). Ценов и Тодоров получиха официалните грамоти съответно от Кристин Димитрова и Бойко Ламбовски. Дамянов живее повече от 20 години в Испания и не присъства. Той беше представен от Красимир Гетов от издателство „Сиела”.

„Благодаря за високата оценка на журито на „Хеликон” за втората номинация на „Дневникът на една пеперуда”, сега вече на втората й част – „Студентът по хармония”, макар всъщност това да е третата ми номинация с това име. Така се казваше и най голямата тръба в училищния оркестър – хеликон”, се казва в обръщението на Дамянов, прочетено от отговорния редактор на „Сиела”.

Чавдар Ценов прочете откъс от книгата си „Кучета под индиго”, въпреки недоброто си здравословно състояние.

„Всеки човек е една вселена. Разказите ми са старомодни като произход и съвременни като изказ”, сподели Людмил Тодоров в специално написано есе за церемонията.

Мариана (пиано и вокал) и Венци (китара) от групата “Акустик пойнт” допълниха с музикалните си изпълнения интелектуалната атмосфера в „Хеликон-България”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …