Начало / Свят / Анг Лий получи „Оскар” за адаптацията на „Животът на Пи”

Анг Лий получи „Оскар” за адаптацията на „Животът на Пи”

Анг Лий получи „Оскар” за режисьор за адаптацията на романа „Животът на Пи” от Ян Мартел. Лий беше избран в конкуренцията на имена като Стивън Спилбърг и Дейвид О. Ръсел. Прожекцията получи призове и в категориите за операторско майсторство и визуални ефекти. В създаването им е помогнал българският художник Любомир Христов.

„Благодаря на бога на филмите”, радостно извика Лий. За него това е втори „Оскар” за режисьор, след като през 2006 г. триумфира с „Планината Броукбек”.
„Животът на Пи” е базиран на едноименния роман от Ян Мартел. Творбата е история за оцеляването. Разказва за момче, оцеляло след корабокрушение в Тихия океан. То прекарва на лодка 227 дни, като единствена компания му прави бенгалски тигър. Книгата е публикувана през 2001 г. Превръща се в бестселър и печели различни награди, сред които и „Мен Букър”.

Произведението е достъпно и на български език в родните книжарници. Излизането на филма сериозно стимулира продажбите на „Животът на Пи” и в последно време книгата отново намери място в челото на различни бестселър класации.

Крис Терио и Куентин Тарантино спечелиха „Оскар”-ите съответно в категориите за  „Най-добър адаптиран сценарий“ („Арго”) и „Най-добър оригинален сценарий“ („Джанго без окови”).

„Животът на Пи” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Юли_1140x403-2

4 акцента на юли – книги за хладен ум и горещо сърце

Семейна история, детска книжка, криминале от голям майстор и една интересна енциклопедия – с това …