Начало / Свят / Книга отбеляза 20-годишнината от смъртта на Боби Мур

Книга отбеляза 20-годишнината от смъртта на Боби Мур

Вчера се навършиха 20 години от смъртта на легендарния английски футболист Боби Мур. По този повод на книжния пазар в Обединеното кралство излезе „Bobby Moore The Master” – книга, посветена на знаменития защитник, дело на Норман Гилър – журналист и дългогодишен приятел на Мур, съобщи „Гардиън”. Приходите от творбата ще отидат за „Bobby Moore Fund”, благотворителна организация за борба срещу раковите заболявания. Мур почина от рак на дебелото черво през 1993 г.

Макар да са излизали и други книги за футболиста, никоя не съдържа толкова лична информация за него, смята Гилър. Двамата са се познавали още от както Мур е бил 16-годишно момче. Поддържат приятелството си по време на възхода на играча в английския и световен футбол. Гилър пише, че преди рака на дебелото черво, бившия капитан на английския национален отбор страдал от рак на тестисите – факт, неизвестен до момента. „Тогава ракът още не се дискутираше публично”, казва авторът.

Боби Мур е английски футболист, роден през 1941 г. Играл е на пост защитник. Бил е дългогодишен капитан на „Уест Хям”, а впоследствие и на английския национален отбор. Извежда страната си до световната титла през 1966 г. Има 108 мача за Англия. В края на кариерата си е играл в САЩ. Умира през 1993 г.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …