Начало / България / Излиза книга за историите на хора, загубили сетивата си, но продължили да живеят пълноценно

Излиза книга за историите на хора, загубили сетивата си, но продължили да живеят пълноценно

За първи път на български език излиза книга на изтъкнатия учен и автор Оливър Сакс. В „Окото на съзнанието”, която ще бъде в книжарниците от 25 февруари, Сакс разказва историите на хора, които успяват да се движат в света и да общуват с другите, въпреки че са загубили някои свои сетива и способности.

Сред тези способности са силата на речта, зрението, разпознаването на физиономии, усещането за триизмерно пространство, способността да се чете. За всички тези хора предизвикателството е да се адаптират към радикално нов начин да съществуват в света и Сакс показва как се случва това:

•    Лилиан, концертна пианистка, която загубва способността си да разчита нотите и в крайна сметка е неспособна дори да разпознае всекидневни вещи, а също и Сю, невробиолог, която никога не е виждала в три измерения, докато най-накрая се сдобива със стереоскопично зрение в 50-те си години.

•    Пат, която пресъздава наново себе си като грижовна баба и активен член на общността си, въпреки факта, че има афазия и не може да произнесе дори едно изречение, както и Хауард, плодовит романист, който трябва да открие начин да продължи живота си като писател дори след като инсулт поразява способността му да чете.

•    Самият д-р Сакс, който разказва историята на рака на едното му око и странните и объркващи ефекти вследствие на това…

Книгата от поредицата „Красив ум“ на „Изток-Запад“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …