Начало / Автори / Стефан Цвайг: Няма да допусна да ме убеждават, че стига да дишаш и да имаш за ядене, всичко е наред

Стефан Цвайг: Няма да допусна да ме убеждават, че стига да дишаш и да имаш за ядене, всичко е наред

На днешния ден, 22 февруари, преди 71 години големият австрийски писател Стефан Цвайг слага край на живота си. В смъртта си не е сам, а със съпругата си. Причината е гибелта на еврейската култура, причинена от „кафявата чума”.
Последната творба на Цвайг е „Шахматна новела”. Книгата излезе преди дни на българския книжен пазар.

Избрани мисли на Стефан Цвайг:

Навсякъде, не само в нашия личен живот, книгата е алфа и омега на всяко знание, начало на началата на науката.

Добра е само пълната истина. Полуистината не струва нищо.

В живота на жената не може да има по-голямо унижение от това да се отдаде на мъж, недостоен за любовта й; порядъчната жена никога няма да прости това нито на себе си, нито на него.

В политиката бавното упорство винаги взема връх над необузданата сила, щателно разработеният план – над импровизирания порив, реализмът – над романтиката.

Всяко велико дело на един народ е извършено за всички народи.

В това е нашата вина, нашият грях, че бяхме толкова добри, толкова доверчиви, затова другите правеха с нас всичко, каквото поискат. …Минаха тия години. Вече не се оставям да ме залъгват с приказки, че на другите им било по-зле, а аз съм се отървал леко… Няма да допусна да ме убеждават, че стига да дишаш и да имаш за ядене, всичко е наред. Не вярвам вече в нищо, нито в Господа, нито в държавата, нито в смисъла на живота, и в нищо няма да повярвам, докато не почувствам, че ми се зачита правото ми на живот… Няма да отстъпя, докато не почувствам, че живея истински, а не получавам чуждите остатъци.

Да бъдеш герой значи да се сражаваш и против всесилната съдба.

Емоционалните хора не са много наблюдателни; щастливите са лоши психолози. Само неспокойният напряга сетивата си до краен предел, инстинктът за опасността изостря още повече естествените му умствени способности.

И най-високата и чиста идея става низка и нищожна, когато даде на дребната личност власт да извършва от нейно име безчинства.

Млад мъж е този, когото жената може да направи щастлив или нещастен, стар мъж е този, когото вече не може да направи нещастен.

Най-големият страхливец става звяр, щом почувства зад себе си някаква сила.

Отговорността почти винаги възвишава човека.

Съдбата е най-гениалният поет.

Творческата личност се подчинява на друг, по-висш закон от закона за обикновения дълг. За този, който е призван да осъществи велико дело, да направи откритие или извърши подвиг, придвижващ напред цялото човечество, за него истинската му родина вече не е отечеството, а неговото дело. Той се чувства в крайна сметка отговорен само пред една инстанция – пред тази задача, която му е предначертано да реши, и той по-скоро ще презре държавните и временните интереси, отколкото онова вътрешно задължение, което му е възложила особената му съдба, неповторимото му дарование.

Книгите на Стефан Цвайг тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …