Начало / България / 90-годишнината на Ивайло Петров ще бъде отбелязана в НДК

90-годишнината на Ивайло Петров ще бъде отбелязана в НДК

Вечер, посветена на 90-ия рожден ден на писателя Ивайло Петров (1923-2005), ще се проведе в столицата на 20 февруари, съобщиха организаторите за БГНЕС. Събитието се организира от Столичната община, Националния дворец на културата и издателство „Захарий Стоянов“ от 18.30 ч. в зала 7 на НДК. Това е първата от поредицата творчески вечери, които трите институции заедно ще организират всеки месец.

Приживе писателят казваше: „С натрупването на годините наистина се придобива известен житейски опит. Не се смятам за успял писател, а още по-малко за добър художник. По света има такива литературни шедьоври, които чета и препрочитам с преклонение и се смущавам, че се занимавам с писане“.

Ивайло Петров е автор на повече от 20 книги, преиздавани многократно у нас и в чужбина. Превеждани са на френски, немски, руски, белоруски, китайски, монголски,японски, румънски, полски, словенски и др. Носител е на много награди, сред които Голямата награда за цялостен принос в българската култура „Христо Г. Данов“, наградата „Златен век“ за принос в българската култура, Голямата награда на СУ „Св. Климент Охридски“ за литература, Националната литературна награда „Йордан Йовков“ и др. През 2000 г. бе удостоен с орден „Стара планина“ – първа степен.

На тържествената вечер в НДК за творчеството му ще говорят писателите проф. Михаил Неделчев, Бойко Ламбовски, Деян Енев и Иван Гранитски, ще участва и композиторът Хайгашод Агасян. В фоайето ще бъде уредена изложба с десетина живописни платна и пластики. Така присъстващите ще се запознаят и с „втория талант“ на белетриста – изобразителното изкуство.

Ще бъдат представени и избраните съчинения на писателя , които издателство „Захарий Стоянов“ подготви и издаде, заедно с Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

Книгите на Ивайло Петров тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …