Начало / Автори / Тони Морисън навърши 82

Тони Морисън навърши 82

Тони Морисън навърши 82 години вчера. Тя е едно от най-значимите имена в американската литература. Сред важните й произведения са първият й роман, „The Bluest Eye” (1970 г.), „Song of Solomon” (1977 г.), „Beloved” (1987 г.), за която получава „Пулицър” и др. Морисън е първият афро-американски автор, който получава Нобелова награда за литература. Това се случва през 1993 г. Представяме ви няколко цитата от Морисън, публикувани в huffingtonpost.com.

„Диапазонът от емоции, които съм изпитала като чернокож човек и като жена е по-голям от на някой, който не е нито едно от двете. Изглежда, че светът ми не се е свил, защото съм чернокожа писателка. Просто се е разширил.”
„Ако има книга, която много искаш да прочетеш, но все още не е написана, тогава ти трябва да я напишеш.”
„Кажете ни какво е да бъдеш жена, за да разберем какво е да си мъж. Какво прави разликата? Какво е да нямаш дом, да бъдеш отделен от тези, които познаваш Какво е да живееш в градове, в които не могат да понасят твоята компания?”
„Възможността на писателите да си представят какво е да си друг човек, да опознават непознатото и да мистифицират познатото е най-голямата им сила.”
„Сладките, луди разговори, пълни с половинчати изречения, мечти, фантазии и недоразумения са по-вълнуващи, отколкото разбираемите неща могат някога да бъдат.”
„Когато пиша, не превеждам на белите читатели. Достоевски е писал за руската аудитория, но можем да го четем. Ако съм конкретна и не обяснявам прекалено много, всеки може да ме чуе.”
„Няма какво повече да бъде казано – освен защо. Но след като е трудно да се справиш със защо, човек трябва да се примири с как”
„Ако ще подтискаш някого, трябва да държиш и двата края на веригата. Ограничен си от собствената си репресия.”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Coverjpg

Съвременна клайнианска психоанализа

Юлия ПЕТКОВА След сборника „Психоанализа в България: тук и сега“, подписан от български аналитици и …

2 Коментари

  1. Радосвета Кондова

    Има ли издадени книги на авторката у нас?Ако няма-защо??

  2. Явно българските издатели, смятат, че нейните книги няма да са интересни за българския читател.