Начало / Автори / Тони Морисън навърши 82

Тони Морисън навърши 82

Тони Морисън навърши 82 години вчера. Тя е едно от най-значимите имена в американската литература. Сред важните й произведения са първият й роман, „The Bluest Eye” (1970 г.), „Song of Solomon” (1977 г.), „Beloved” (1987 г.), за която получава „Пулицър” и др. Морисън е първият афро-американски автор, който получава Нобелова награда за литература. Това се случва през 1993 г. Представяме ви няколко цитата от Морисън, публикувани в huffingtonpost.com.

„Диапазонът от емоции, които съм изпитала като чернокож човек и като жена е по-голям от на някой, който не е нито едно от двете. Изглежда, че светът ми не се е свил, защото съм чернокожа писателка. Просто се е разширил.”
„Ако има книга, която много искаш да прочетеш, но все още не е написана, тогава ти трябва да я напишеш.”
„Кажете ни какво е да бъдеш жена, за да разберем какво е да си мъж. Какво прави разликата? Какво е да нямаш дом, да бъдеш отделен от тези, които познаваш Какво е да живееш в градове, в които не могат да понасят твоята компания?”
„Възможността на писателите да си представят какво е да си друг човек, да опознават непознатото и да мистифицират познатото е най-голямата им сила.”
„Сладките, луди разговори, пълни с половинчати изречения, мечти, фантазии и недоразумения са по-вълнуващи, отколкото разбираемите неща могат някога да бъдат.”
„Когато пиша, не превеждам на белите читатели. Достоевски е писал за руската аудитория, но можем да го четем. Ако съм конкретна и не обяснявам прекалено много, всеки може да ме чуе.”
„Няма какво повече да бъде казано – освен защо. Но след като е трудно да се справиш със защо, човек трябва да се примири с как”
„Ако ще подтискаш някого, трябва да държиш и двата края на веригата. Ограничен си от собствената си репресия.”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …

2 Коментари

  1. Радосвета Кондова

    Има ли издадени книги на авторката у нас?Ако няма-защо??

  2. Явно българските издатели, смятат, че нейните книги няма да са интересни за българския читател.