Начало / Свят / „Би Би Си” прави сериал по „Война и мир”

„Би Би Си” прави сериал по „Война и мир”

Британската телевизионна компания „Би Би Си” ще направи сериал по може би най-значимата творба в руската литература, „Война и мир” от Лев Толстой, съобщи британският „Телеграф”. Проектът ще бъде воден от уважавания сценарист и автор Андрю Дейвис. Работата по адаптацията предстои да започне, така че все още не може да се каже, кога ще се излъчи сериала.

Ще бъдат направени 6 едночасови серии, базирани на книгата, описваща раздираната от войни Русия през ХІХ век. Дългите психологически моменти от книгата ще бъдат прескочени, като екранизацията ще се фокусира върху връзките между хората, романтиката и семейните проблеми. Това ще бъде първата адаптация на „Война и мир” по „Би Би Си” от далечната 1972 г., когато главна роля изпълняваше младия по онова време сър Антъни Хопкинс.

Дейвис, който е адаптирал още „Гордост и предразсъдъци”, „Bleak House” и „Little Dorrit”, коментира: „Много лесно човек може да се разпознае в персонажите, те са толкова истински. Наташа Ростова е една от любимите героини в литературата. В сърцето на книгата са семействата и взаимодействието между тях. В публиката има постоянен глад за адаптиране на класически драматични истории”.

„Война и мир”, епически роман на Лев Толстой, излиза между 1865 и 1868 г. Творбата ни представя Русия по времето на Наполеон. Историята е за 5 аристократични семейства в периода 1805-1813 г. В 1225-те страници, Толстой разсъждава и показва възгледите си относно руското общество и историята. Книгата е преведена на български език още в края на ХІХ век, в периода 1889-1892 г. от народният представител Михаил Маджаров. Романът и сега е достъпен в родните книжарници.

„Война и мир“ тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …