Начало / България / Изложба отбелязва 190 години от рождението на Найден Геров

Изложба отбелязва 190 години от рождението на Найден Геров

Утре, 18 февруари, от 17 ч в зала “София” на Столична библиотека  ще се открие изложбата “Възрожденецът Найден Геров”. Тя е повод190 години от рождението на големия български писател и общественик. Изложбата ще продължи до края на февруари 2013 г. Организатори на проявата са Национален литературен музей и Столична библиотека.

Експозицията представлява 9 табла със снимки и документи, представящи важни моменти от живота на Геров – годините му в Одеса, любовта му с Елена Мутева, като руски консул, поет, преводач и общественик. Могат да се видят и лични вещи на общественика и кореспонденцията му с Марин Дринов, Евлоги Георгиев, Леон Ламуш, проф. Морфил и др.

Станислава Чешмеджиева  е автор на изложбата, а художник е Ивелина Велинова.

Найден Геров е роден на 23 февруари 1823 г. в Копривщица. Син е на килийния учител Геро Добревич Мушек (1775-1864), прототип на Каравеловия Хаджи Генчо от повестта „Българи от старо време“. Учи в килийното училище на баща си, в гръцко училище в Пловдив през 1834–1836 г., отново в Копривщица от 1836 г. — при Неофит Рилски. По настояване на Неофит Рилски през 1839 г. заминава за Одеса, където завършва Ришельовския лицей . По това време издава книгите „Няколко думи за превода на математическата география“ (1842) и „Начала на християнското учение“ (1843), както и поемата „Стоян и Рада“ (1845).

Приел руско поданство, Найден Геров се завръща в Копривщица и през 1846–1850 г. e преподавател в откритото от него двукласно училище. По негова инициатива то е наречено „Св. Св. Кирил и Методий“. По инициатива на Найден Геров за първи път на 11 май 1851 г. в Епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив се организира празник на светите братя Кирил и Методий. През 1857 година този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом.

Найден Геров взима активно участие в борбата срещу фанариотското духовенство. Публикува статии в периодичния печат в защита на българските национални интереси. По време на Кримската война от 1853–1856 г. подпомага национално-освободителното движение и полага грижи за учебното дело. През 1854 година публикува на руски език в Одеса сборника „Писма от България“.През 1857 г. е назначен за вицеконсул на Русия в Пловдив, което му дава по-голяма свобода да продължи просветната си дейност до Априлското въстание. По време на въстанието през 1876 година развива дейност в защита на българския народ.

Найден Геров умира в Пловдив на 9 октомври 1900 г.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …