Начало / Свят / Горбачов ще представи автобиографията си на Лайпцигския панаир

Горбачов ще представи автобиографията си на Лайпцигския панаир

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов ще представи автобиографията си на предстоящия панаир на книгата в Лайпциг, съобщи “Ди пресе”. Той ще се проведе от 14 до 17 март, очакват се повече от миналогодишните 163 хил. посетители.

Идеологът на Перестройката, довела до падането на Берлинската стена и рухването на комунистическите режими в Източна Европа, написа спомените си на 82-годиина възраст. Той е роден в селско семейство на 2 март 1931 г. Завършва право и аграрна икономика. През март 1985 г. и избран за генерален секретар на комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС). Преустройството на икономиката, с което Горбачов се захваща, не успява да я спаси. Приносът му е по друга линия – прокарването на принципа на гласността, благодарение на който пада дългогодишната цензура на медиите и писателите. Процесите в СССР моментално рефлектират и в останалите социалистически държави като България.

Горбачов е първият и единствен президент на СССР. През 1991 г. срещу него е организиран преврат, който довежда до разпадането на общността от съветски републики. След излизането си от политиката той основава фондация. Опитва се да се завърне на сцената, като през 1996 г. се явява на президентски избори, но печели само 1%. През 2001 г. основава социалдемократическа партия, но след по-малко от 3 години я напуска. Горбачов е носител на Нобелова награда за мир.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

e4fffa1d095cf5b33de54ce04373be9a

Французин е най-добрият бохемист в света

Ксавие Галмиш спечели наградата Премия Бохемика за 2020-а Отличието се връчва всяка година от Моравската …