Начало / Свят / Появиха се скрити писма на Т.С. Елиът

Появиха се скрити писма на Т.С. Елиът

Писма, писани от Томас Елиът – издател, драматург, литературен критик и един от най-важните поети на ХХ век – са намерени след 40 години криене в архивите, съобщи salon.com, цитирайки Би Би Си.

Те са пратени до приятеля му Джейкъб Айзъкс – автор и преподавател в Университета “Кралица Мери” в Лондон, през 1957 г. Били са част от архива на вдовицата на получателя и са били включени в каталог. След това обаче следите им се губят. Сега обаче при търсене в архивите отново са извадени на бял свят и са достъпни за изследователите.

Елиът, по чиято епическа поема “Изгубената земя” Ендрю Лойд Уебър пише мюзикъла “Котките”, е разсъждавал в писмата си за Шекспир, Сенека и Бен Джонсън.
На практика Елиът е роден в САЩ – Сент Луис, щата Мисури през 1888 г. Той обаче се мести в Лондон през 1914 г., а от 1927 г. е натурализиран англичанин. Печели Нобелова награда за литература през 1948 г.

Предполага се, че писмата са били крити дълги години по негово желание. През 1927 г. той пише: “Аз не искам да чета частната кореспонденция на другите хора, затова не искам и те да четат моята”. По-късно обаче той отстъпва донякъде от тази си твърда позиция.
Страстният пушач Елиът умира от емфизем на 4 януари 1965 г. в Лондон. Оставя богат архив.

Свързани заглавия
Животът на Томас Елиът най-накрая ще бъде изследван обективно
Почина вдовицата на Т.С. Елиът
Т. С. Елиът за творческата мисъл и мистичното в нея
Обама относно Т. С. Елиът

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …