Начало / Свят / „El Ateneo Grand Splendid” – една от най-шикозните книжарници в света

„El Ateneo Grand Splendid” – една от най-шикозните книжарници в света

„El Ateneo Grand Splendid” е най-известната книжарница в Аржентина и е призната за една от най-шикозните в света. През 2008 г. авторитетният британски всекидневник „Гардиън” я обяви най-добрата книжарница в света, продала над 700 хил. книги за година.

„El Ateneo Grand Splendid” се намира на улица „Santa Fe Avenue” в Буенос Айрес и се помещава в сградата на бившия театър „Teatro Gran Splendid”, открит през 1919 г. На сцената, която днес е превърната в кафене, са играни най-известните пиеси, изнасяни са концерти и различни шоу програми. Театърът е бил собственост на легендарния музикален импресарио Макс Глюксман (1875–1946) -пионер и на аржентинската киноиндустрия. В сграда той прави и радиостанция, а от 1929 г. се излъчват и първите филми със звук в Аржентина.

Историческата сграда се превръща в книжарница през 2000 г., когато става собственост на веригата „Grupo Ilhsa”. Компанията държи около 40 книжарници. Театърът е реновиран от архитекта Фернандо Мансоне. Въпреки ремонта, автентичния дизайн със сцена е запазен, типичното осветление за театър – също. Ефектът, който е постигнат, е че клиентите се „потапят” в море от книги, когато влязат.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …