Начало / България / „Шахматна новела“ отново на българския книжен пазар

„Шахматна новела“ отново на българския книжен пазар

Забележителната „Шахматна новела“ на Стефан Цвайг отново е на българския книжен пазар. Новото издание е дело на издателство „Ентусиаст”.

„Шахматна новела“ Цвайг пише е в изгнание в Бразилия. Върху не я работи от 1938 до 1941 г. Първото издание излиза на 7 декември 1942 г. в Буенос Айрес в много ограничен тираж – едва в 300 екземпляра. В Европа е издадена година по-късно в Стокхолм, а първият превод на английски език е в Ню Йорк. В Германия книгата излиза едва през 1974 г. в джобен формат с меки корици и веднага се превръща в бестселър. Продадени са над 1,2 млн. бройки.

Новелата изследва психологическите дълбочини на два коренно различни свята. Светът на д-р Б., прекарал месеци в изолация и под психическия тормоз на Гестапо, се сблъсква с повърхностния свят на богатите пасажери. Дори шахматните партии в началото между Чентович и пътниците са само повърхностно забавление и доходен спорт, но при появата на д-р Б. играта придобива маниакален характер, превръща се в болестно състояние, заплашващо от лудост. Самата игра на шах не е основната тема, правилата и тактиките са фонът на човешките и междуличностните проблеми.

„Шахматна новела“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …