Начало / Интервюта / Наталия Кобилкина: Книгите са моята истинска страст

Наталия Кобилкина: Книгите са моята истинска страст

Наталия Кобилкина е първият и в момента единствен сексолог и семеен терапевт в България, който провежда обучения по сексология и щастливи отношения. Магистър е в областта на семейната психотерапия и сексология в Научноизследователския институт по семейна системна психотерапия и медицинска психология, Русия. Притежава диплома „Семеен терапевт и клиничен психолог”. Повече от 9 години се занимава с обучения, започвайки от бизнес-тренинги и последните три години основно се занимава с тренинги за личностното развитие. Родена е в Русия, Ростов на Дон, в семейство на потомствени лекари. От 8 години е щастливo омъжена за българин. Днес, 14 февруари, в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” от 18 ч тя ще представи книгата си „69 съвета за секс”.
––––––––––––

2012 г. мина сякаш под знака на еротичната литература. Появиха се две трилогии – „Кросфайър” на Силвия Дей, и „Петдесет нюанса сиво” на Е Л Джеймс, които завладяха първите места в много класации, при това в световен мащаб. Какво е Вашето обяснение на този феномен? Случайност ли е или закономерност?
–    Ако говорим системно – да, това е много закономерно. Във физиката има понятие като „ентропия“ – ако нещо дълго време е било подтиснато, след време то избухва. Темата за секса също много време беше забранявана. Сега тя има свобода и хората искат да говорят и да премахнат комплексите си на тази тема. Интересът към тези книги потвърждава това.

Вашата книга „69 съвета за секс” не е ли реплика на двете трилогии, или е просто съвпадение?
–    Няма нищо общо с тези трилогии. Моята книга представлява практически съвети от моя опит като сексолог и жена с щастлив многогодишен брак. В книгата ми има точна последователност и система и ако хора спазват това, което е написано, техният сексуален живот ще стане много различен.

Как ще обясните факта, че еротичната литература е по-четена от жените? На коя аудитория – мъжката или женската, ще допаднат повече Вашите съвети за секс?
–    Мъжете искат да гледат и затова предпочитат порно филми, докато сексът при жената се случва в главата й. Когато тя мечтае или фантазира, тя си представя как това се случва с нея. То е безопасно за нея, защото е просто прекрасна фантазия, но както всички добре знаем – мозъкът ни не различава реално преживяване от илюзия. Ако си представим как слагаме лимон в устата си – тогава въпреки това, че не сме сложили реален лимон все пак има слюнка. Ако си представи, че прави секс, дори това да е само фантазия и й харесва, жената се възбужда  и много лесно може да получи удоволствие.

Заглавието на книгата Ви е предизвикателно и многозначно. Бихте ли фиксирали възрастовия диапазон? За кого е предназначена тя?
–    За хората, които се интересуват от секс. Има глави, в които пиша, че е важно да обичаш и да приемаш своето тяло, а това е много важно за тийнейджърите, които са много раними и често критични към своята визия. Така че смятам, че тази книга е подходяща и за тийнейджъри, и за хора, които живеят много години в брак.

В предговора казвате, че в нашето общество е заложено табу на сексуалните чувства. Какви са причините затова? Не е ли затова, че политическата рулетка след края на Втората световна война ни прати зад Желязната завеса? Реално сексуалната революция започна в Западния свят през 60-те години на ХХ в., но беше заклеймена от социалистическата пропаганда.
–    Политически изгодно е да имаш общество от незадоволени хора. Тогава е много по-лесно да ги манипулираш чрез страх, вина и срам. Това са правили често и нашите родители с нас. Аз лично вярвам, че е важно да имаме уважение, любов и духовно отношение към секса. Това е показател на културното развитие на едно общество. Не казвам, че трябва да правиш безразборен секс, да изневеряваш или да правиш различни сексуални комбинации. Казвам, че е важно да знаеш какво обичаш в секса, да приемаш тялото си и тялото на партньора си, да бъдеш искрен и честен в своите чувства и желания и да можеш да управляваш своята сексуална енергия.

В този смисъл чувствате ли се сексуална революционерка?
–    Хахха, да, може и така да се каже. Чувствам се отговорна да давам знания, които имам по тази тема. Не мога да мълча, когато знам колко насилие има в много семейства, колко незадоволени жени съществуват, колко много мъже имат ерективна дисфункция и т.н. Не мога спокойно да наблюдавам как се развива ракът на шийката на матката при жените (което е следствие на омраза към мъжете и срам и неприемане на тяхната сексуална енергия). Не мога да бъда безразлична към обществото, в което живея и ще правя всичко, което ми е по силите, за да помогна на хората до мен. В момента провеждам и безплатни лекции за деца в училища и университети. Ще правя все повече подобни лекции, защото искам новото поколение, да бъде сексуално здраво и да почва да прави секс поне от 18 години. Категорично съм против секса до 18 г.

Докъде трябва да стигне отговорността на хората, които публично говорят и спекулират със секса. Не Ви ли дразни, че в много шоу програми, а и реклами, се стига до откровен цинизъм и това формира нездраво отношение към секса?
–    Както казва един велик човек, цинизъм това е, когато знаеш цената на всичко, обаче не разбираш неговата стойност. И наистина, ние често не разбираме истинската стойност на нещата и тогава ставаме цинични. Не мога да кажа, че се дразня, но по никакъв начин не поощрявам пошлостта и вулгарността, неграмотността и арогантността. Много е трудно да бъдеш сексолог и да говориш за секс открито. Защото от една страна е важно да си честен и директен с хората, и да даваш пример със себе си, от друга страна е важно да бъдеш много възпитан, образован и духовен. Сексологията е наука и тя винаги върви ръка за ръка с духовността и знанията.

На базата на Вашия опит като сексолог и семеен терапевт бихте ли разбили някои митове за секса?
–    Има много митове, свързани с аналния секс и често разбивам тях. Освен това в много случаи жените мислят, че в момента, в който мъжът получи секс, той губи интерес към нея. Не за всичките мъже това е валидно, а само за типа „ловец”. Има голям процент мъже, които правят секс с жена и разбират колко много хора я харесват, и това прераства в брак.

Какво е Вашето отношение към религиите? В какво вярвате?
–    Аз съм християнка и съм доста религиозна. Ако не бих станала сексолог, вероятно бих работила в църква. Много обичам храмове, молитви, това ме изчиства и ми дава сила. Но освен това, изучавам и другите религии, и преподавам доста неща от Кабала, Индуизма, Дервиш-практики. Също така съм голям поклонник на Петър Дънов и с удоволствие се включвам в паневритмика. Вие българите имате наистина велики Учители!

Защо в Русия има хора, които не могат да простят на Набоков заради „Лолита”? Наскоро вандали отново нападнаха музея на писателя в Петербург.
–    Не познавам държава, в която биха се отнасяли добре към педофилията. Това е доста тежко, защото децата са много беззащитни и не могат да отстояват и да защитават себе си. Нормално е това да не се възприема добре.

Как оценявате сексуалната култура на българите? Училището достатъчно полезно ли е?
–    България дълго време е била патриархална държава и още е такава, което между друго е добре. Благодарение на това тук още има понятие за чест и достойнство, за семейство, род, уважение към по-големите, към традициите. Всичко това е важно. Важно е да имаме история и да се отнасяме към нея с уважение. Ако правилно разбирам въпроса, говорите за нашата любовна академия? Според мен тя е не само полезна, тя е необходима и хората имат нужда от тези знания. Точно по тази причина курсовете ни са препълнени. Хората след курса записват своите деца, майки, сестри, защото разбират какво означава истинска свобода – да бъдеш себе си и да приемаш себе си. Ние учим как да отвориш своята духовност и себе си. Даваме много практични техники, които променят живот на хората. Всеки ден получавам писма с благодарности и това ме кара да се чувствам нужна. Благодаря на всички, които вярват в нашите идеи и ни подкрепят.

Какво обичате да четете?
–    Класическа и модерна френска литература. Израснала съм с книгите на Андре Мороа, Оноре дьо Балзак, Франсоаз Саган, Проспер Мериме, Виктор Юго и много обичам и почитам техните книги. Това, което купувам най-много, освен рокли, са книги. От всяко пътуване в Русия купувам пълен куфар с книги и мечтая да имам къща с голяма библиотека. Книгите са моята истинска страст! Затова се чувствам много щастлива, че мога да дам и своя скромен принос в библиотеките на хората. Щастлива съм да бъда автор!

Интервюто взе Румен Василев

Свързани заглавия
„69 съвета за секс“ с премиера в „Хеликон-Витоша”
69 съвета за секс” от Наталия Кобилкина (откъс)

„69 съвета за секс” тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …