Начало / Свят / Една четвърт от възрастните във Великобритания почти не четат

Една четвърт от възрастните във Великобритания почти не четат

Една четвърт от възрастните в Обединеното кралство почти не четат книги, съобщи thebookseller.com. Това установи проучване, дело на сайта „Quick Reads”. Според проучването, една четвърт от пълнолетните във Великобритания не са чели повече от една книга, ако въобще са чели, през последните 6 месеца.

Изследването показа още, че почти на всеки 10 човека се намира някой, който да каже, че никога не чете книги. На въпрос защо не четат повечето от интервюираните са посочили липсата на време и стреса като основни причини. Все пак обаче са изследвани едва 2 000 човека, което не е достатъчно за крайни изводи.

Тези, които четат редовно, не пропускат да отбележат ползите от отварянето на хубава книга. 53% споделят, че с четене се отпускат и си почиват, а 61% – че се разнообразяват от еднообразното ежедневие. 51% твърдят, че се забавляват да четат различни случки, а 40% казват още, че чрез четенето научават нови неща. 32% от анкетираните дори определят завършената книга като постижение, съизмеримо с ползотворна тренировка във фитнес.

„Четенето може да допринесе толкова много към живота ти – от това да ти даде теми за дискусия с приятели, до това да те пренесе в нов, различен свят. Трудно ми е да приема, че една четвърт от хората са толкова ангажирани, че едва докосват книга”, коментира Кати Ретзенбринк, директор на проекта.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

roman-kraft-_Zua2hyvTBk-unsplash

Медийна грамотност спасява финландците от дезинформация

Постигането ѝ е въпрос на дългосрочна политика Разбирането за това как функционира света на медиите е …