Начало / Свят / „Human Rights Watch” защити писателя Акрам Айлисли

„Human Rights Watch” защити писателя Акрам Айлисли

Международната организация за защита на правата на човека -„Human Rights Watch”, обвини азербайджанското правителство в заплахи срещу писателя Акрам Айлисли, съобщи  huffingtonpost.com. Според неправителствената организация, чуждестранните правителства трябва да се намесят и да защитят автора.

Романът на Айлисли „Stone Dreams” предизвика бурни протести в неговата родина. Книгата разказва за конфликта между Азербайджан и Армения за територията на Нагорни Карабах. Дълги години Азербайджан отстояваше тезата, че за войната през 90-те години на миналия век вина носи изцяло Армения. В творбата, авторът представя жестокости от страна на азери срещу арменци.

Писателят беше обвинен от местните власти, че представя сънародниците си в „нехуманна светлина”, според президента. В понеделник правителственият законодател Хафиз Гаджиев се изказа пред местните медии, че ще даде 12 700 долара на всеки, който отреже ухото на Ейлисли. Ехсан Захид, говорител на полицията в Азербайджан, заяви, че ще бъде проведено разследване по случая.

Акрам Айлисли се изказа пред „Асошиейтед Прес”, че е искал с творбата си да покаже, че двете страни носят еднаква вина и не трябва повече да са врагове. Той допълни, че се е надявал негов арменски колега да напише също подобна книга. От излизането на книгата обаче, животът на 75-годишният Айлисли е ад. Организират се протести пред дома му, с декрет бяха отнети неговите почести и месечната му пенсия от 1 270 долара. Синът му беше принуден да напусне работата си в митницата, а съпругата му – службата си в Обществената библиотека.

Свързани заглавия
Автор остана без пенсия заради книга за конфликта в Нагорни Карабах

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …