Начало / Любопитно / „ABC на инвестирането в злато” от Майкъл Дж. Косарес (откъс)

„ABC на инвестирането в злато” от Майкъл Дж. Косарес (откъс)

Глава 1

A е за…
Запазване на активите: Защо американците  се нуждаят от злато

(Asset Preservation: Why Americans Need Gold)

Притежаването на злато е разорило по-малко хора, отколкото липсата му.

ТОМАС БЕЙЛИ АЛДРИЧ

 

Този случай е един от най-незабравимите в моята кариера. Никога преди или след него ролята на стойността на златото за запазване на активите не е била толкова красноречива. Беше средата на 70-те години на миналия век. Съединените щати окончателно се бяха освободили от конфликта в Южен Виетнам. Хиляди южновиетнамци напускаха своята раздирана от войната родина, за да не пострадат от бързо напредващата комунистическа армия.
Няколко жители на Южен Виетнам, които бяха от напусналите, ме посетиха в моя офис в Денвър. Те бяха дошли да продадат своето злато. На развален английски мъжът ми разказа как той и неговата съпруга избягали от сигурните репресии на северновиетнамската армия при падането на Сайгон. Напуснали с няколко лични вещи и малкото скрито злато, което сложиха на бюрото пред мен. Очите на мъжа бяха широко отворени, докато обясняваше колко са щастливи, че са оцелели през тези страшни последни дни на Южновиетнамската република. Те се надпреварвали да се качат в рибарската лодка и отплавали в Южнокитайско море, където американската флота ги спасила. Тези виетнамци са т.нар. хора от лодките, оцелели по време на последния епизод от трагичната история на Индокитай. Сега искаха да вложат своите пожизнени спестявания в злато, така че да започнат нов бизнес в Съединените щати.
Златото на тези хора, увито в оризова хартия, беше от типа Kim Thanh. Това бяха обичайно търгуваните златни единици в Хонконг и навсякъде в Далечния изток. Kim Thanh тежи около 1,2 тройунции или един таел, както се нарича в тези места. Изглежда като тънки златни листове с правоъгълна форма, дълги 3 до 4 инча, 1,5 до 2 инча широки, няколко милиметра дебели. Kim Thanh са щамповани с източни писмени знаци, които описват тяхното тегло и чистота. Като жест към Западния свят, те са щамповани в центъра с думите OR PUR ­ “чисто злато”.

Златото не беше много ­ около 30 тройунции, ­ но в друг случай би могло да бъде и тон. Двойката смяташе себе си за големи късметлии, защото са успели да се спасят с този иначе малък запас злато. Те ми благодариха, че съм го купил. Докато ми говореха за Виетнам и за бъдещето си в Съединените щати, не можеше да не ме завладее техният ентусиа¬зъм за утрешния ден. Тези издръжливи, работливи, пестеливи хора сега имаха нова визия за живота си. Златото направи това за тях и вместо тях. Когато напуснаха офиса ми през онзи ден, аз не се съмнявах, че те ще успеят в новия си живот. За мен беше удовлетворяващо да знам, че златото може да направи това за тях и че съм им помогнал, макар и малко.

Запазих тези златни Kim Thanh в продължение на много години. Те се превърнаха в нещо като символ за мен ­ напомняха ми за силата и важността на златото. Днес, когато икономическите и финансовите проблеми са се превърнали за Съединените щати в дълбока и фундаментална грижа, аз отново си спомням за семейството от Виетнам и за това, колко важно може да е златото за бъдещето на едно семейство. Ако двойката беше избягала с южновиетнамски банкноти вместо със злато, нямаше да мога да направя нищо за тях. Южновиетнамската валута нямаше обменен курс, защото вече го нямаше Южен Виетнам! Но те мъдро бяха обърнали своите спестявания в злато преди хеликоптерите да вдигнат американските дипломати от покрива на американското посолство през 1975 г.

С годините започнах да разбирам и оценявам многобройните аспекти на използването на златото ­ артистично, културно, икономическо и индустриално. Златото е ненадминато под формата на бижута и е високотехнологичен проводник на електричество. Има медицинско приложение в стоматологията и при лечението на много болести, от артрита до рака. Използва се при компютрите и при много други технологии в информационната епоха. В нанотехнологиите то се използва в най-високотехнологичните диагностични устройства. В областта на инженерството златото може да се открие в автомобилни устройства, пазещи природната среда, в самолетните двигатели, в архитектурното стъкло и в множество космически приложения. Но всичко това бледнее, когато се сравни с функцията му на пари още от древността, като актив тогава, когато вече няма други възможности за оцеляване, и като уникален запас със собствена стойност.

 „ABC на инвестирането в злато” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Екатерина-Йосифова

И Екатерина Йосифова пое към невидимия свят

Трудно може да си представим родната поезия без нея Поетесата почина на 81 – наследството …