Начало / Автори / 200 години от рождението на Теофил Готие

200 години от рождението на Теофил Готие

Френският писател е признат за най-добрия художник без четка и палитра

 

На 31 август преди 200 години в Тарб, Югозападна Франция, се ражда Теофил Готие – един от класиците на романтизма, парнасизма и парижкия бохемски живот, припомня швейцарският NZZ.

Карнавалното е негов стил, както на обличане, така и на поведение. Наричат го „човекът с червената жилетка“, тъй като посещава с нея 29 представления на Виктор Юго в „Комеди Франсез“. По-възрастният с девет години Юго (и съсед на родителите му) е първият, който се изказва ласкаво за автора на „Албертус“.

През 1833 г. Готие напуска семейния дом, за да заживее сам и по бохемски на няколко преки от Лувъра – с безсънни нощи, свободна любов и метреси, раждащи нежелани деца. Братът на дългогодишната му любима Йожени Форт, с която имат син, дори го призовава на дуел.

През 1835 г. излиза най-известното му произведение – „Госпожица дьо Мопен“. На братя Гонкур, които го наричат „султана на словесните украси“, той отговаря така: „Хвърлям изреченията си като котки във въздуха и мога само да се надявам, че ще се приземят на четири лапи“. Наричат го най-значимият художник без четка и палитра, красотата на формата е неговата фиксидея.

Готие е автор на водевили, в които иронизира свои съвременници, днес – отдавна забравени. Негово е либретото на един от най-хубавите балети на всички времена – „Жизел“, мотивите за историята Готие взима от немския романтик Хайнрих Хайне. След това пише още 6 либрета, но те не пожънват същия успех.
Умира на 23 октомври 1872 г. на 61 години. „Добрият Тео! – проплаква в писмо Гюстав Флобер, – Той беше най-добрият от нашата банда! Голям поет и голямо сърце.“

 

Теофил Готие на български тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

misli-kato-monah-obichay-uma-si-v-pokoy-i-tseleustremenost-vseki-den-30

“Мисли като монах” и обучавай ума си в покой

Скъпи почитатели на книгите за самоусъвършенстване, моля запознайте с чаровния Джей Шети Той е тук, …