Начало / България / Поредица от събития ще бъдат посветени на 1150-годишнината от Великоморавската мисия

Поредица от събития ще бъдат посветени на 1150-годишнината от Великоморавската мисия

На 14 февруари в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски” ще се състои тържественото честване на годишнината от смъртта на Константин Кирил Философ. Успение Кирилово ще бъде отбелязано с четенето на научни доклади и с музикални изпълнения на ученици от Класическата гимназия и от хор „Средец“.  С това ще се постави началото на голямата поредица прояви, посветени на 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий, отбелязва „Фокус”.

„Поканени са видни учени от чужбина, доктор хонорис кауза на Софийския университет. Климентовите четения за млади учени също влизат в програмата. Конгресът по българистика, който Софийският университет организира, е друго голямо събитие в хода на тези чествания. Към него Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет заедно с Класическата гимназия ще организира изложба на ръкописи, илюстриращи историята на българската книжнина и на българското писмо”, заяви проф. Ана-Мария Тотоманова, ръководител на катедра по кирилометодиевистика към СУ.

„Солунските братя Кирил и Методий намират място в съзнанието ни доста от рано, но до колко зрелият, големият българин осъзнава значимостта на тяхното дело както за културното развитие на България, така и за българското влияние на други славянски народи, че делото им ни въвежда в общото лоно на европейските култури, е друг въпрос. Всичко това дава едни много по-широки измерения на тяхното дело, за които ние не винаги мислим”, заяви за БГНЕС  проф. Кирил Топалов, председател на Инициативния комитет, организиращ честванията по повод 1150 г. от Великоморавската мисия на Св. Св. Кирил и Методий.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …