Начало / Свят / Лингвисти разработиха компютърен алгоритъм, който реконструира древни езици

Лингвисти разработиха компютърен алгоритъм, който реконструира древни езици

Канадски и американски лингвисти разработиха компютърен алгоритъм, който е способен да реконструира древните протоезици, които са предшествали съвременните езикови групи и семейства. Според учените това изобретения може да помогне при възстановяването на историята на земната цивилизация, съобщи „Фокус”, цитирайки РИА Новости.

„Надяваме се, че нашият алгоритъм ще извърши революция в историческата лингвистика, която ще е подобна на начина, по който статистическият анализ и изчислителните мощности преобразиха еволюционната биология. Въпреки че нашата система не може да открива всички нюанси, както това могат професионалните лингвисти, тя ще им позволи да използват много повече езици при реконструкцията на протоезиците”, посочва експертът от университета в Британска Колумбия Александър Букар-Коте.

Той и неговите колеги научиха компютъра „да съживява” древните езици, като разработиха специален статистически модел, който е способен да открива връзки между думите в родствените един на друг езици.

Алгоритъмът търси подобни връзки, анализирайки думите на нивото на най-простите звукови елементи, от които се състоят думите. Данните от няколко десетки хиляди думи се обединяват с помощта на статистически алгоритми, които стъпка по стъпка възстановяват облика на древния език, от който са произлезли анализираните наречия.

За демонстрация Букар-Коте и неговите колеги реконструираха език, който е дал началото на 637 австронезийски езици, които се говорят от жителите на Океания, Мадагаскар, Филипините и някои държави в Югоизточна Азия.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …