Начало / Свят / Повече от 20 г. Германия е давала награда, кръстена на нацист

Повече от 20 г. Германия е давала награда, кръстена на нацист

“Югоизточно европейско общество” – организация финансирана от външното министерство на Германия, промени спешно името на своя награда, която дава повече от две десетилетия за журналистика. Оказало се, че тя носи името на Рудолф Фогел, който е бил  пропагандатор на нацистката идеология по времето на Втората световна война, съобщи faz.net.

В последната минута в петък, преди да бъде връчено отличието, президиумът взел решение на смени името на патрона. Президентът на “Югоизточно европейско общество” – Гернот Ерлер (посещавал няколко пъти България по време на преговорния процес за приемането ни в Европейския съюз), заявил, че медалът на името на Рудолф Фогел вече няма връзка с него заради компрометираната му дейност. Причината за спешното решение е, че номинираният за получаването му журналист е отказал да получи медала, носещ името на нацистки пропагандатор.

Става дума за швейцарския писател, историк и журналист Андреас Ернст. Той посочил доказателства, че почетният патрон някога е бил на заплата в министерството на Гьобелс. Освен това извадил цитати на Фогел, който нарекъл Хитлер “безспорно най-великият немски оратор”.

Ернст в момента е кореспондент от Белград на “Neue Zuercher Zeitung”.

От Външното министерство веднага са се дистанцирали от конфузната ситуация с обяснението, че макар да финансира наградата, то никога не се е месило в даването й, а още по-малко относно името й.

 Фото: suedosteuropa.uni-graz.at

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …