Начало / България / Конкурс за Националната литературна награда „Милош Зяпков”

Конкурс за Националната литературна награда „Милош Зяпков”

Община Ракитово и читалище „Будилник 1898” за четвърти път ще проведат конкурс за Националната литературна награда „Милош Зяпков”, съобщи „Фокус”. Съучредители на наградата са Съюзът на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружението на писателите в Пазарджик.

Националната литературна награда „Милош Зяпков” се присъжда за поезия, хумор и сатира, проза – късите форми (разкази, есета), тъй като той е творил в тези жанрове. Тази година Наградата ще се присъди за издадена през 2012 г. книга. Присъждането и ще се определи от петчленно жури. Награденият автор получава грамота, плакет и парична сума от 1000 евро.

Три екземпляра от предложените за награда книги трябва да бъдат изпратени в срок до 30 март 2013г. на адрес: 4640 гр. Ракитово, Секретар на Община Ракитово за Националната литературна награда „Милош Зяпков”.

След конкурса книгите ще бъдат дарени на библиотеката към читалище „Будилник”.
Националната литературна награда се съпътства от Конкурс на името на Милош Зяпков, който се обявява между автори от Пазарджишка област в следните раздели: за лирика – една награда от 100 евро; за хумор: фейлетони, басни, епиграми, мисли, афоризми, стихове – една награда от 100 евро и за проза: разкази, есета – една награда от 100 евро.

Приемат се само предложения на непубликувани или на публикувани през 2012 г. произведения.

Наградата се съпътства и от конкурс, който се обявява между ученици от среден и горен курс от Пазарджишка област в следните раздели: за лирика – една награда от 50 евро; за хумор: фейлетони, басни, епиграми, мисли, афоризми, стихове – една награда от 50 евро и за проза: разкази, есета – една награда от 50 евро.

Приемат се само предложения на непубликувани или на публикувани през 2012г. произведения.

Крайният срок за получаване на предложенията в Община Ракитово е 30 март 2013г, а за ученици от среден и горен курс – 30 април 2013г.
За участие в съпътстващите конкурси е необходимо да се изпратят: за раздел лирика – 5 броя стихотворения; за раздел хумор – 10 броя епиграми, мисли, афоризми, басни (до 5 броя), стихотворения (до 5 броя), фейлетони (до 3 броя) и за раздел проза – 3 броя разкази или есета.

Творбите в три екземпляра се изпращат с имената на автора и начин за връзка. Изпращат се на адрес: 4640 гр. Ракитово, Секретар на Община Ракитово за литературния конкурс „Милош Зяпков” – автори от областта или за литературния конкурс „Милош Зяпков” – автори от областта – ученици от среден и горен курс.

Националната награда и наградите от съпътстващите конкурси ще се връчат на специално тържество в град Ракитово, което се провежда традиционно по време на празниците на града в началото на месец юли.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …