Начало / Свят / Чърчил бил и поет

Чърчил бил и поет

Уинстън Чърчил е известен с широкия диапазон от дейности, с които се е занимавал – бил е журналист, есеист, писател, биограф, оратор, политик, масон. Сега обаче стана ясно, че е бил и поет. Негова поема беше открита от Рой Дейвидс – пенсиониран специалист по стари ръкописи, съобщи „Гардиън”.

Поемата „Our Modern Watchwords” е вдъхновена от Алфред Тенисън и Ръдиард Киплинг. Тя е писана около 1899-1900 г. Тогава Чърчил е бил корнет, еквивалент на сегашното звание младши лейтенант. С поемата си той изказва уважение към Британската империя. Ръкописът ще бъде изложен на търг от аукционната къща „Bonham” в Лондон на 10 април. Очаква се за него да бъдат платени между 12 000 и 15 000 паунда.

Дейвидс казва, че макар това да е най-интересното откритие за Чърчил, което е правил, самото произведение далеч не блести. Андрю Моушън, популярен британски поет, дори нарича поемата „тромава”. „Не знаех, че е писал поеми, но някак не съм изненадан. Занимавал се е с какво ли не, защо не и поеми? Това е, каквото може да се очаква – стабилен, но тромав ритъм, енергични и старомодни сантименти. С изключение на няколко реда, където витае сянката на У. Х. Одън, които правят нещата малко по-интересни”.

Книги от и за Чърчил тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …