Начало / Свят / Антонио Паолучи, бивш министър на културата в Италия: Културното ни наследство изчезва

Антонио Паолучи, бивш министър на културата в Италия: Културното ни наследство изчезва

Антонио Паолучи – бивш министър на културата в Италия, направи изказване, в което заяви, че културното наследство на страната „изчезва”, съобщи „Гардиън”. Той изрази мнението си по повод на кражбите от неаполската библиотека „Girolamini” преди близо година. От там липсват ценни книги отХVІ век, които още не са намерени, макар властите в Италия да арестуваха заподозрени.

Разследването продължава вече 9 месеца. Според Паолучи, който в момента заема длъжността директор на „Ватиканските музеи”, причината е ниското ниво на сигурност на много подобни институции. „В Италия, въпреки хилядите музеи и библиотеки, нашето безсмъртно културно наследство изчезва… културната същност на страната се разпада”, заяви той. Паолучи допълни, че ако не бъдат взети мерки за повишаване на сигурността, може да има „катастрофални последици”.

От библиотеката „Girolamini” в Неапол липсват около 4 000 екземпляра, сред които творби на Галилео Галилей, както и издание от 1518 г. на „Утопия” от Томас Мор. Бившият директор на библиотеката Масимо Марино де Каро е арестуван за продажба на ценни експонати от библиотеката на мрежа от клиенти в Италия и чужбина. Той призна, но се оправдава с факта, че го е направил, за да поддържа дейността на институцията. За момента той лежи в затвора и го разпитват разследващи органи.

Италианските органи за сигурност заявиха във вторник, че са арестували двама човека във връзка със случая, а са издадени и още заповеди за арест на още четирима. Сред тях е Марчело Дел’Утри, политик в партията на Силвия Берлускони. Неаполският прокурор Джовани Коланджело каза, че макар усилената работа по случая, се съмнява изчезналите книги да бъдат намерени.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …