Начало / Свят / Интимни писма на Махатма Ганди са изложени в Делхи

Интимни писма на Махатма Ганди са изложени в Делхи

Музеят на националните архиви в Делхи изложи от днес интимни писма от кореспонденцията между Махатма Ганди и много близък приятел на апостола на ненасилието, връзка, която е в основата на много слухове, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Писмата, както и фотографии бяха откупени от Индия през юли 2012 г. за повече от 1 милион долара няколко дни преди аукционната къща „Сотбис“ да ги предложи на търг. Индия, където рождената дата на Ганди 2 октомври е национален празник, прави огромни усилия да спаси и върне в родината колкото е възможно повече вещи на бащата на независимостта.

Писмата са част от 40-годишна кореспонденция (1905-1945 г.) с южноафриканския архитект от германски произход Херман Каленбах и повечето от тях никога не са публикувани. Ганди е живял с Каленбах в Йоханесбург в продължение на две години, след което се връща в Индия през 1914 г., за да работи за обединяването на движението за независимост.

Тази връзка винаги е интригувала изследователите и биографите особено след публикуването на книга на бившия журналист от „Ню Йорк Таймс“ Джоузеф Леливелд. В нея авторът цитира част от писмо на Ганди, в което той пише: „Ти напълно притежаваш тялото ми.“ Някои критици подсказват, че част от писмата се пазят в тайна, за да не се накърнява митичния образ на Махатма Ганди.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

thich-nhat-hanh-JPG-3178-1642835551

Заветът на монаха-миротворец Тик Нят Хан: „Потърсете с поглед другия бряг!”

Отиде си създателят на толкова много послания за мир и любов Автор на над 100 …