Начало / Свят / „Бдение над Финеган” стана хит в Китай

„Бдение над Финеган” стана хит в Китай

Ново издание на „Бдение над Финеган” стана хит в Китай, съобщи британският „Телеграф”. Изданието на китайски на творбата на Джеймс Джойс беше публикувано пред 3 седмици, а вече са продадени 8 000 копия.

Романът е публикуван за първи път в Китай. Любопитен факт е, че на автора на „Одисей” му отнема 17 години, за да го завърши. Книгата е отпечатана на аглийски през 1939 г. На Дай Конгронг – преподавател в университета в Шанхай(„Fudan University”), му отнема осем години, за да пресъздаде комплексния стил на Джойс на китайски език. Редакторите от издателската къща „Shanghai People’s Publishing House” определиха успеха като „абсолютно неочакван”.

Въпреки комерсиалния успех на книгата, не всички в страната имат положително мнение за нея. Друг преподавател, Джианг Ксаоян, заяви: „Джойс трябва да е бил психично болен, за да напише такъв роман”.

Джеймс Джойс е ирландски писател и поет, роден през 1882 г. Смятан е за един от най-влиятелните автори на ХХ век. Най-популярното му произведение е „Одисей”, публикувано през 1922 г. Други негови популярни творби са „Портрет на художника като млад”, „Бдение над Финеган” и сборника с разкази „Дъблинчани”. Макар да пътува много и да прекарва по-голямата част от живота си извън родината си, е известен с това, че запазва любовта си към Ирландия.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …