Начало / Свят / Биография и филм за Селинджър излизат тази година

Биография и филм за Селинджър излизат тази година

Мащабна биография на Дж. Д. Селинджър ще излезе на книжния пазар в САЩ тази година, съобщи „Лос Анджелис Таймс”. „The Private War of J.D. Salinger” (Личната война на Дж. Д. Селинджър) ще бъде в книжарниците през септември. Автори са Шейн Салерно и Дейвид Шийлдс. Творбата ще бъде издадена от „Simon & Schuster”.

Авторът на „Спасителят в ръжта” се оттегли от публичния живот през 1953 г. и повече от 50 години ревностно пази личното си пространство. Дори спечели дело срещу биограф, който искаше да използва негова кореспонденция. Джонатан Карп от „Simon & Schuster” каза: „За нас е чест да публикуваме една книга, която вярваме, ще бъде фундаментална, за една от най-обичаните и мистериозни фигури на ХХ век. Много от нас, които са чели „Спасителят в ръжта”, са искали да познават автора по-добре. Сега ще имаме този шанс”.

Салерно пък е направил и биографичен филм за писателя, озаглавен „Salinger”. Той ще бъде излъчен по американския канал „PBS”. Той ще включва интервюта със 150 приятели, колеги и учени, занимавали се със Селинджър. Продукцията ще внесе повече яснота относно преживяванията на автора като войник по време на Втората световна война. Към момента не се знае точно кога ще бъде излъчен филма.

Джеръм Дейвид Селинджър е познат на българския читател от „Спасителят в ръжта” (1951 г.), „Девет разказа” (1953 г.), „Франи и Зуи” (1961 г.) и „По-горе билото, майстори! Сиймор: Запознаване” (1963 г.). Те са достъпни в родните книжарници. Дълги години се носиха слухове, според които той продължава да пише, макар да не публикува. Този въпрос продължава да няма точен отговор, дори след смъртта на писателя през 2010 г.

„Хората вярваха 60 години в мита, че Селинджър е прекалено чист, за да бъде публикуван, прекалено чувствителен, за да бъде докоснат. Ние ще разбием този мит и ще ви представим едно изключително дълбоко, комплексно и противоречиво човешко същество”, коментира Салерно.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …