Начало / Автори / Луис Карол – математик, откривател, фотограф, писател

Луис Карол – математик, откривател, фотограф, писател

Той е най-големият син на свещеника Чарлз Доджсън и Франсис Джейн Лютуидж. При кръщенето са му дали две имена: първото – Чарлз – в чест на баща му, второто – Лютуидж – в чест на майка му. По-късно, когато младият Доджсън започнал да пише хумористични стихове, той е избрал псевдонима си от тези две имена, подлагайки ги предварително на двойна трансформация. Отначало превел имената „Чарлз Лютуидж“ на латински, откъдето се получило „Каролус Лудвикус“. След това им сменил местата и превел „Лудвикус Каролус“ обратно на английски. Получило се „Луис Карол“. Така е възникнал псевдонимът, прославил Доджсън далеч зад пределите на неговата родина. На днешния ден, 27 януари е роден Луис Карол, авторът на класиките за Алиса.

Също като баща си Чарлз учи в Оксфорд, един от най-старите английски университети, но за своя специалност избира математиката. След завършване на курса той получава покана да остане в университета. През есента на 1855 г. е назначен за професор по математика към колежа на Христовата църква. По стара традиция на преподавателите в този колеж се поставяло условието да приемат свещенически сан и да дадат обет за безбрачие. Ако пожелаят да се оженят, то трябвало да напуснат колежа. Доктор Доджсън (така го наричали приятелите и учениците му) приел тези условия. Той даже започнал да се готви за приеманено на свещенически сан, но се отказал по средата. Боял се, че посвещаването ще му върже ръцете, а главно, че ще се наложи да се откаже от любимите си занимания – писане на хумористични стихове, посещение на театър (който той страшно харесвал) и фотографията. Всички тези светски занятия тогава се считали неподобаващи за свещеник.

Скоро в Оксфорд свикнали с облечената в тъмни дрехи фигура на доктор Доджсън. Той бил ексцентричен и затворен човек. Най-комфортно се чувствал сред деца, особено малки момиченца, в чиято компания обичайното му заекване изчезвало.

Неговото най-известно произведение е „Алиса в страната на чудесата“ (1865), написано за забавление на Алиса Лидъл, дъщеря на декана на Христовата църква, последвано от „Алиса в огледалния свят“ (1872).  През 1869 г. той публикува „Phantasmagoria and Other Poems“, интересен сборник, включващ тринайсет хумористични и тринайсет сериозни поеми; през 1876  г. излиза поемата „The Hunting of the Snark“; през 1885 г. се появява „A Tangled Tale“, предвидена да провокира интереса на децата към математиката.

Освен фотографията, театъра и писането, доктор Доджсън имал още една страст – подобно на Белия Рицар, той непрекъснато изобретявал разни неща. Някои от изобретенията му са повторени след години от други хора и намират широко приложение. Той изобретил шахмат за пътешественици, в който фигурите се закрепвали с малки штифчета, съответстващи на дупките върху дъската; приспособление за писане в тъмното; методи за проверка делението на 17 и 19; мнемонични методи за запомняне на поредица от цифри (самият той е запаметил с тяхна помощ „пи“ до седемдесет и първия знак!) и много други.

Умира на 14 януари 1898 г. в Гилфорд, Англия.

Книги от Луис Карол тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

235047_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (27 юни – 3 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Спаринг партньори от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева …