Начало / Автори / Реймънд Чандлър – от дъното към върха

Реймънд Чандлър – от дъното към върха

На 23 юли се навършват 123 години от рождението му

 

На 23 юли се навършват 123 години от рождението на един от най-великите криминални писатели – Реймънд Чандлър. По този повод в. „Лос Анжелис таймс“ припомня най-интересните моменти от неговия живот и странния му път от дъното към върха.

Чандлър, разбира се, е асоцииран най-вече с неговия герой – Филип Марлоу – коравият детектив, който има свой собствен морален кодекс. Той лъже ченгета, бива пребиван от лошите и печели или съответно разбива сърцето на най-красивата жена.

Авторът обаче стартира бавно. Първата му книга е публикувана чак когато е на 50 години.

Реймънд Чандлър е роден през 1888 г. в Чикаго. От малък обича книгите. Пише няколко ревюта след колежа, но не се замисля сериозно да се занимава с писане. До 29 години е издържан от своите родители, преди да се запише в канадската войска за Първата световна война. След като се връща бива назначен в петролната фирма „Дъбни Ойл”. Започнал като счетоводител, бързо се издига до изпълнителен директор. Започва да се среща с бъдещата си съпруга Киси Паскал, бивша танцьорка и модел. Когато се жени за нея, мисли, че тя е 8 години по-възрастна от него. Всъщност са 18 – факт, който той вероятно така и не е разбрал.

Писателят Чандлър се “ражда“, когато започват проблемите му. Той напуска жена си, злоупотребява с алкохола, пропуска работа – често не се явява в офиса до сряда. Това води до уволнението му. Разорен е, удря абсолютното дъно. Но ако не беше този провал, Чандлър нямаше никога да стане писател, от което всички щяхме да загубим.

В крайна сметка той се завръща при жена си. Започва да си купува списания, в които чете новини за детективи и оттам се вдъхновява за криминалните си романи. В началото не му потръгва, но както казва той години по-късно, през 1953-та: „Единственото спасение на писателя е да пише”. Първият му роман, „Големият сън”, излиза през 1939 г. Следват класическите „Сбогом, моя красавице”, „Дългото сбогуване”, „Плейбек”… Останалото е история.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …